Традиционална кухиња

У Осјечанима одржан Гастро фест

  • Извор: АТВ
  • 18.10.2023. 07:16

Свјетски дан хране удружио је ђаке и ученике основне школе у Осјечанима у припреми ђаконија. Ове године тема је била традиционана кухиња, а она се код нас не може замисити без пите и то оне праве домаће.

У селу се коре још увијек мијесе и развијају, а како објансила нам је 13 годишња Сандра Петровић, ученица осмог разреда која је вјешта у припреми сирнице. 

"Правила сам тако што сам замијесила тијестом развукла и ставила сира помогла ми је мама мало у стављању стира замотала сам и ставил ау шпорет да се пече након неких 30 минута извадила сма и била је готова ставила сма кајмак преко и оставила да понесем. Оклагијом у почетку онда кансије рукама правимо круг", каже Сандра Петровић.

Салом је мирисао и домаћи хљеб. У свакој кући с јесени када почиње сезона ложења, уз ватру се у  рерни  обавезно пече  хљеб

Иако поријекло води из Мађарске, честа је и на нашој трпези. Зато је један штанд био посвећен штрудли. Пуњена маком, орасима, џемом од шљива, незаобилазан је дио домаће трпезе. 

"Одлучили смо се за штрудле зато што је то нека наша домаћа храна и то свака домаћица треба знати да направим на штанду имамо штрудле од шљиве од мака рогача, грожђа и разних џемова", истиче Нађа Павловић, ученица.

"Једноставно брашно млијеко и со онда се чека да надође тијесто и нда се маже развија тијесто  и маже мармелада", сматра Анастасија Гаврић.

Специјалитети су у школи у Осјечанима припремају већ пет година, поводом Свјетског дана хране, а сваке године представљају другачија јела. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: