Beograd

U Patrijaršiji proslava krsne slave patrijarha Porfirija, Dodik među gostima

  • Izvor: SRNA
  • 20.01.2024. 12:29

U Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu u toku je proslava krsne slave Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija - Svetog Jovana Krstitelja, kojoj, između ostalih zvanica, prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Patrijarh Porfirije je 46. srpski patrijarh, a krsna slava koju danas obilježava je porodična slava njegove porodice Perić iz sela Crnče kod Dervente.

Njegovi prethodnici, blaženopočivši patrijarsi Pavle i Irinej obilježavali su kao slavu patrijarha - Vrbicu, koja je bila krsna slava porodice patrijarha Pavla - Stojčevića. 

Predsjednik Srpske je istakao da je veoma počastvovan što je pozvan na proslavu Jovanjdana - krsne slave Njegove svetosti patrijarha Porfirija u Patrijaršiji u Beogradu.

"Očekujem da će Njegova svetost doći na proslavu moje krsne slave Đurđevdana", rekao je Dodik i ocijenio da je sve to dokaz dobre saradnje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je saradnja Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve tradicionalno dobra i da se ostvaruje u svim segmentima.

"U Srpskoj je vjerujući narod i mi smo veoma posvećeni izgradnji novih hramova. U proteklih 10-15 godina samo u Еparhiji banjalučkoj je izgrađeno više od 320 novih crkvama i tri do četiri nova manastira", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je dodao da je posebno značajna izgradnja Rusko-srpskog pravoslavnog hrama u Banjaluci.

Dodik je čestitao Jovanjdan svima koji danas slave.

Pratite nas i putem Vibera