Broj je i veći

U Srpskoj 16 slučajeva velikog kašlja kod nepotpuno vakcinisane djece

  • Izvor: ATV
  • 13.12.2023. 20:05

U Srpskoj je potvrđeno 16 slučajeva velikog kašlja i to jedino kod djece koja nisu potpuno vakcinisana.

Smatra se da je broj i veći, jer se ljekarima javljaju samo teži slučajevi.  

„Problem mogu biti mala djeca, koji imaj nekoliko mjeseci, koji ako se zaraze takvu vrstu kašlja i takvu vrstu produktivnog sekreta koji se javlja u bronhima pluća ne mogu da iskašlju. Onda se javlja onaj tipični zvuk šištanja koji više podsjeća na riku, ili škripu, kako se to u narodu naziva rikavac ili škripavac odnosno veliki kašalj što može završiti fatalno“, rekao je Ranko Škrbić, predsjednik Savjeta za zdravlje Republike Srpske.

Ljekari su još jednom uputili apel roditeljima da vakcinišu svoju djecu. Time jačaju imunitet i sprječavaju mnoge bolesti koje kod mališana mogu izazvati kobne posljedice.

„Naša poruka je u ovom momentu je jako bitno da se sva djeca koja su propustila doze vakcine koje sadrže komponentu protiv velikog kašlja što prije to nadoknade. Dakle nisu zakasnili, nema potrebe da se nešto kreće ispočetka sa vakcinacijom, nego samo nastavljaju tamo gdje su stali“, izjavila je Jela Aćimović, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Vakcinacija bi spriječila ovu bolest, kao i epidemiju. Protiv velikog kašlja se vakciniše petovalentnom vakcinom, koja se daje u tri doze u prvoj godini i revakcinacija sa godinu i po dana.

Pratite nas i putem Vibera