Број је и већи

У Српској 16 случајева великог кашља код непотпуно вакцинисане дјеце

  • Извор: АТВ
  • 13.12.2023. 20:05

У Српској је потврђено 16 случајева великог кашља и то једино код дјеце која нису потпуно вакцинисана.

Сматра се да је број и већи, јер се љекарима јављају само тежи случајеви.  

„Проблем могу бити мала дјеца, који имај неколико мјесеци, који ако се заразе такву врсту кашља и такву врсту продуктивног секрета који се јавља у бронхима плућа не могу да искашљу. Онда се јавља онај типични звук шиштања који више подсјећа на рику, или шкрипу, како се то у народу назива рикавац или шкрипавац односно велики кашаљ што може завршити фатално“, рекао је Ранко Шкрбић, предсједник Савјета за здравље Републике Српске.

Љекари су још једном упутили апел родитељима да вакцинишу своју дјецу. Тиме јачају имунитет и спрјечавају многе болести које код малишана могу изазвати кобне посљедице.

„Наша порука је у овом моменту је јако битно да се сва дјеца која су пропустила дозе вакцине које садрже компоненту против великог кашља што прије то надокнаде. Дакле нису закаснили, нема потребе да се нешто креће испочетка са вакцинацијом, него само настављају тамо гдје су стали“, изјавила је Јела Аћимовић, помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Републике Српске. 

Вакцинација би спријечила ову болест, као и епидемију. Против великог кашља се вакцинише петовалентном вакцином, која се даје у три дозе у првој години и ревакцинација са годину и по дана.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина