Procjene

U Srpskoj 21,2 odsto stanovništva starije od 65 godina

  • Izvor: SRNA
  • 30.09.2023. 10:45

U Republici Srpskoj je, prema procjeni, sredinom 2021. godine 21,2 odsto stanovništva imalo 65 i više godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku, a resorni ministar Selma Čabrić kaže da je podrška licima treće životne dobi dužnost i obaveza svakoga - prvo kao člana porodice, a potom i institucionalno.

Prema podacima ovog Zavoda, procijenjen broj stanovnika Republike Srpske, sredinom 2021. godine bio je 1.128.309.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić je povodom 1. oktobra - Međunarodnog dana starijih lica rekla da je podrška licima treće živtne dobi dužnost i obaveza svakog, prvo kao člana porodice, a potom i institucionalno.

"Sigurna sam da u svojoj porodici svako od nas ima bar neku osobu u toj životnoj dobi kojoj je potrebna pomoć i podrška i današnji dan je prilika da im se zahvalimo za sve što su učinili za nas, ali i da im posvetimo pažnju svakog drugog dana", rekla je Čabrićeva.

Ona je naglasila da joj je veoma drago što među mladim ljudima primjećuje želju i potrebu da pomognu starijima, posebno kada je riječ o volonterima koji su svojim angažmanom i posvećenošću, naročito u periodu pandemije virusa korona, pokazali da su veliki humanisti i izuzetno dobri ljudi, spremni da budu društveno korisni i pomognu onima kojima je potrebno.

Sezonski grip u BiH: Simptomi i prevencija

Sezonski grip u BiH: Simptomi i prevencija

"Danas se živi dosta brzo, brojne su obaveze roditelja prema djeci, studenata, učenika, ali uprkos tome nije se izgubila potreba da se pomogne starijim licima i smatram to velikom vrijednošću današnjeg vremena", rekla je Čabrićeva.

Ona je istakla da je važna i institucionalna posvećenost i mogućnost da stariji sugrađani imaju obezbijeđene zdravstvene usluge kroz zdravstveni sistem, da imaju mogućnost da borave u domovima za stara lica i ugodnije provode starost u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama.

"Mislim da je najveće bogatstvo svakog čovjeka porodica i da većina ljudi na našem podneblju ima podršku porodice u starijoj životnoj dobi, ali je važno i da postoji sistem podrške za one koji su u drugačijoj poziciji", rekla je Čabrićeva.

Ona je istakla da Ministarstvo porodice, omladine i sporta kroz svoje aktivnosti pruža podršku ustanovama koje se bave njegom starijih lica i da će ta praksa svakako biti nastavljena i u budućnosti.

Nezgoda na izlazu iz Doboja: Saobraćaj obustavljen, ogromne kolone

Nezgoda na izlazu iz Doboja: Saobraćaj obustavljen, ogromne kolone

"Želim da čestitam svim našim sugrađanima, koji su trenutno u tom životnom periodu, Međunarodni dan starih i da im se zahvalim što su nam bili posvećeni kao roditelji i bake i deke, a mi ćemo se svakako potruditi da im se odužimo i da im ovaj životni period učinimo što ugodinijim", rekla je Čabrićeva.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, do 2050. godine svaka šesta osoba na svijetu biće starija od 65 godina (16 odsto svjetske populacije), u odnosu na svaku jedanaestu osobu u 2019. godini (devet odsto svjetske populacije).

Glavna skupština Ujediljnih nacija je 30. decembra 1990. godine proglasila 1. oktobar Međunarodnim danom starijih lica s ciljem promocije održivog aktivnog starenja u zajednicama.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: