Процјене

У Српској 21,2 одсто становништва старије од 65 година

  • Извор: СРНА
  • 30.09.2023. 10:45

У Републици Српској је, према процјени, средином 2021. године 21,2 одсто становништва имало 65 и више године, подаци су Републичког завода за статистику, а ресорни министар Селма Чабрић каже да је подршка лицима треће животне доби дужност и обавеза свакога - прво као члана породице, а потом и институционално.

Према подацима овог Завода, процијењен број становника Републике Српске, средином 2021. године био је 1.128.309.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић је поводом 1. октобра - Међународног дана старијих лица рекла да је подршка лицима треће живтне доби дужност и обавеза сваког, прво као члана породице, а потом и институционално.

"Сигурна сам да у својој породици свако од нас има бар неку особу у тој животној доби којој је потребна помоћ и подршка и данашњи дан је прилика да им се захвалимо за све што су учинили за нас, али и да им посветимо пажњу сваког другог дана", рекла је Чабрићева.

Она је нагласила да јој је веома драго што међу младим људима примјећује жељу и потребу да помогну старијима, посебно када је ријеч о волонтерима који су својим ангажманом и посвећеношћу, нарочито у периоду пандемије вируса корона, показали да су велики хуманисти и изузетно добри људи, спремни да буду друштвено корисни и помогну онима којима је потребно.

Сезонски грип у БиХ: Симптоми и превенција

Сезонски грип у БиХ: Симптоми и превенција

"Данас се живи доста брзо, бројне су обавезе родитеља према дјеци, студената, ученика, али упркос томе није се изгубила потреба да се помогне старијим лицима и сматрам то великом вриједношћу данашњег времена", рекла је Чабрићева.

Она је истакла да је важна и институционална посвећеност и могућност да старији суграђани имају обезбијеђене здравствене услуге кроз здравствени систем, да имају могућност да бораве у домовима за стара лица и угодније проводе старост у складу са својим могућностима и потребама.

"Мислим да је највеће богатство сваког човјека породица и да већина људи на нашем поднебљу има подршку породице у старијој животној доби, али је важно и да постоји систем подршке за оне који су у другачијој позицији", рекла је Чабрићева.

Она је истакла да Министарство породице, омладине и спорта кроз своје активности пружа подршку установама које се баве његом старијих лица и да ће та пракса свакако бити настављена и у будућности.

Незгода на излазу из Добоја: Саобраћај обустављен, огромне колоне

Незгода на излазу из Добоја: Саобраћај обустављен, огромне колоне

"Желим да честитам свим нашим суграђанима, који су тренутно у том животном периоду, Међународни дан старих и да им се захвалим што су нам били посвећени као родитељи и баке и деке, а ми ћемо се свакако потрудити да им се одужимо и да им овај животни период учинимо што угодинијим", рекла је Чабрићева.

Према процјенама Свјетске здравствене организације, до 2050. године свака шеста особа на свијету биће старија од 65 година (16 одсто свјетске популације), у односу на сваку једанаесту особу у 2019. години (девет одсто свјетске популације).

Главна скупштина Уједиљних нација је 30. децембра 1990. године прогласила 1. октобар Међународним даном старијих лица с циљем промоције одрживог активног старења у заједницама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм