Saša Lalić

"Učinjeno mnogo na saniranju štete uzrokovane nevremenom i svinjskom kugom"

  • Izvor: SRNA
  • 07.11.2023. 17:09

U Republici Srpskoj već je učinjeno mnogo na saniranju štete uzrokovane superćelijskom olujom koja se procjenjuje na više od 30 miliona KM i štete od svinjske kuge koja iznosi oko 20 miliona KM, izjavio je danas pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Saša Lalić.

Prema njegovim riječima, već je uplaćeno oko sedam miliona KM za posljedice svinjske kuge, dok je za štetu izazvanu superćelijskom olujom isplaćeno oko 3,6 miliona KM, s tim da se za ovu štetu, u skladu sa dogovorom o osiguranju, isplaćuje u odnosu 50 naprema 50 odsto.

On je precizirao da je povrtarima koji su imali štetu na otvorenom isplaćeno oko dva miliona KM iz budžeta na ime štete na prošlogodišnjim prinosima.

Lalić je istakao da su vremenske neprilike ove godine napravile ogromnu štetu poljoprivrednicima u Republici Srpskoj.

- Izuzetno složena i teška godina. Kiše i poplave, hladno proljeće, pa superćelijske oluje, potom i afrička kuga svinja - sve to je prouzrokovalo ogromnu štetu poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj - rekao je Lalić novinarima na Jahorini u pauzi godišnjeg radnog sastanka ministara, odnosno šefova delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u jugoistočnoj Еvropi.

On je dodao da jesenja sjetva pšenice djelimično kasni zbog vremenskih uslova.

- U ovoj godini isplatili smo 500 KM po hektaru za proizvedenu i prodatu pšenicu. U 2019. godini za pšenicu smo isplatili oko 3,3 miliona KM, u 2022. godini 6,9 miliona KM, a ove godine isplatili smo 11,3 miliona KM - precizirao je Lalić i dodao da je poljoprivrednicima u Republici Srpskoj obezbijeđeno i regresirano gorivo.

Prema njegovim riječima, kada se sve to sabere, proizvođači pšenice u Republici Srpskoj dobili su ove godine od resornog ministarstva oko 15 miliona KM direktne podrške.

On je najavio da će i naredne godine za proizvođače pšenice u Srpskoj biti obezbijeđena podrška od oko 500 KM po hektaru.

Lalić je dodao da bi đubrivo, sjemena i gorivo dogodine trebalo da imaju manju cijenu u odnosu na ovu godinu.

On je poručio da su klimatske promjene i prirodne nepogode, uključujući političke krize, nešto sa čim treba naučiti živjeti.

Na Jahorini se danas održava godišnji radni sastanak ministara, odnosno šefova delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u jugoistočnoj Еvropi čiji je domaćin Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: