Саша Лалић

"Учињено много на санирању штете узроковане невременом и свињском кугом"

  • Извор: СРНА
  • 07.11.2023. 17:09

У Републици Српској већ је учињено много на санирању штете узроковане суперћелијском олујом која се процјењује на више од 30 милиона КМ и штете од свињске куге која износи око 20 милиона КМ, изјавио је данас помоћник министра за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саша Лалић.

Према његовим ријечима, већ је уплаћено око седам милиона КМ за посљедице свињске куге, док је за штету изазвану суперћелијском олујом исплаћено око 3,6 милиона КМ, с тим да се за ову штету, у складу са договором о осигурању, исплаћује у односу 50 напрема 50 одсто.

Он је прецизирао да је повртарима који су имали штету на отвореном исплаћено око два милиона КМ из буџета на име штете на прошлогодишњим приносима.

Лалић је истакао да су временске неприлике ове године направиле огромну штету пољопривредницима у Републици Српској.

- Изузетно сложена и тешка година. Кише и поплаве, хладно прољеће, па суперћелијске олује, потом и афричка куга свиња - све то је проузроковало огромну штету пољопривредним произвођачима у Српској - рекао је Лалић новинарима на Јахорини у паузи годишњег радног састанка министара, односно шефова делегација надлежних за пољопривреду и рурални развој у југоисточној Европи.

Он је додао да јесења сјетва пшенице дјелимично касни због временских услова.

- У овој години исплатили смо 500 КМ по хектару за произведену и продату пшеницу. У 2019. години за пшеницу смо исплатили око 3,3 милиона КМ, у 2022. години 6,9 милиона КМ, а ове године исплатили смо 11,3 милиона КМ - прецизирао је Лалић и додао да је пољопривредницима у Републици Српској обезбијеђено и регресирано гориво.

Према његовим ријечима, када се све то сабере, произвођачи пшенице у Републици Српској добили су ове године од ресорног министарства око 15 милиона КМ директне подршке.

Он је најавио да ће и наредне године за произвођаче пшенице у Српској бити обезбијеђена подршка од око 500 КМ по хектару.

Лалић је додао да би ђубриво, сјемена и гориво догодине требало да имају мању цијену у односу на ову годину.

Он је поручио да су климатске промјене и природне непогоде, укључујући политичке кризе, нешто са чим треба научити живјети.

На Јахорини се данас одржава годишњи радни састанак министара, односно шефова делегација надлежних за пољопривреду и рурални развој у југоисточној Европи чији је домаћин Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Стална радна група за регионални рурални развој.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.