Marićka kod Prijedora

Uvijek poseban dan: Badnjaci usječeni prije svitanja

  • Izvor: ATV
  • 06.01.2024. 19:15

U rano jutro Badnjak je usječen u Srednjoj Marićkoj.

Jutros smo se okupili ovdje oko pet sati da dođemo da posječemo taj badnjak i odazvali smo se svi iz sela. Za mene je velika čast kao prvi put, rekao je Zoran Cvijić, kum badnjaka.

Okupili su se i najmlađi mještani Marićke kako bi prisustvovali sječi Badnjaka. 

"- Danas smo se okupili ovdje oko Badnjaka da ga posječemo.

-Mir Božiji, Hristos se rodi.

-Baš se radujem Božiću.

-Drago mi je što ću ići sa svojim komšijama crkvi", rekli su mališani.

"Hvala Bogu svake godine na današnji dan je Badnje jutro, Badnji dan evo i ovde godine ovdje uz prisustvo naših parohijana, kako starije populacije tako i mlađe kada nas je Hristos pozvao da dođemo i sječemo ovo drvo  koje ćemo provesti kroz selo i dovesti svetoj crkvi", kaže Slaviša Pančić, protonamjesnik.

Kako nalažu običaji, badnjak je provezen kroz selo. 

"Tu smo da zajedno pratimo Badnjak i jutros od ranih jutarnjih časova, kum je usjekao, određenom rutom i na kraju do crkve Sv. Proroka Ilije gdje ćemo ga spaliti", rekao je Goran Hrvaćanin, iz Srednje Marićke.

Sve ono što smo naučili od naših baka i djedova želimo da prenosimo na mlade, poručuju iz Marićke.

"Danas i ovdje sa nama mnogi naši mještani koji rade po zapadnoj Еvropi i drugim zemljama, to je za nas u Marićkoj uvijek bio poseban dan. Ovo je danas uvod u najveći hrišćanski praznik, rođene Hristovo", poručuje Momčilo Gruban, iz Srednje Marićke.

I baš onako kako nalaže tradicija i trpeza je bila posna. Našlo se tu i kuvano vino i šljiva rakija, a uz tradicionalni pozdrav Mir Božiji, Hristos se rodi, mještani Marićke poželjeli su građanima Srpske blagoslovljen Božić. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: