Марићка код Приједора

Увијек посебан дан: Бадњаци усјечени прије свитања

  • Извор: АТВ
  • 06.01.2024. 19:15

У рано јутро Бадњак је усјечен у Средњој Марићкој.

Јутрос смо се окупили овдје око пет сати да дођемо да посјечемо тај бадњак и одазвали смо се сви из села. За мене је велика част као први пут, рекао је Зоран Цвијић, кум бадњака.

Окупили су се и најмлађи мјештани Марићке како би присуствовали сјечи Бадњака. 

"- Данас смо се окупили овдје око Бадњака да га посјечемо.

-Мир Божији, Христос се роди.

-Баш се радујем Божићу.

-Драго ми је што ћу ићи са својим комшијама цркви", рекли су малишани.

"Хвала Богу сваке године на данашњи дан је Бадње јутро, Бадњи дан ево и овде године овдје уз присуство наших парохијана, како старије популације тако и млађе када нас је Христос позвао да дођемо и сјечемо ово дрво  које ћемо провести кроз село и довести светој цркви", каже Славиша Панчић, протонамјесник.

Како налажу обичаји, бадњак је провезен кроз село. 

"Ту смо да заједно пратимо Бадњак и јутрос од раних јутарњих часова, кум је усјекао, одређеном рутом и на крају до цркве Св. Пророка Илије гдје ћемо га спалити", рекао је Горан Хрваћанин, из Средње Марићке.

Све оно што смо научили од наших бака и дједова желимо да преносимо на младе, поручују из Марићке.

"Данас и овдје са нама многи наши мјештани који раде по западној Европи и другим земљама, то је за нас у Марићкој увијек био посебан дан. Ово је данас увод у највећи хришћански празник, рођене Христово", поручује Момчило Грубан, из Средње Марићке.

И баш онако како налаже традиција и трпеза је била посна. Нашло се ту и кувано вино и шљива ракија, а уз традиционални поздрав Мир Божији, Христос се роди, мјештани Марићке пожељели су грађанима Српске благословљен Божић. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.