Humanost

Vatrogasci iz svih krajeva Srpske darovali krv

  • Izvor: ATV
  • 19.04.2024. 12:57

Vatrogasci iz svih dijelova Republike Srpske okupili su se na jednom mjestu kako bi pokazali svoju humanost. U ugljevičkom vatrogasnom domu dobrovoljno su darivali krv onima kojima je ona najpotrebnija.

"Cilj našeg Udruženja je da se kroz njega okupimo, bolje upoznamo, podijelimo iskustva, da ne kažem muke i probleme našeg posla i da vidimo gdje su naše jedinice i konkretno naši vatrogasci u ovom trenutku“, kaže predsjednik Udruženja profesionalnih vatrogasaca spasilaca Republike Srpske Savo Bubić.

Petnaest vatrogasnih jedinica, od Hercegovine pa do Ribnika, okupila je ova humanitarna akcija. Stotinu davalaca dalo je svoj doprinos. 

"Četrnaesti put dajem krv. Drugi put uzastopno u Ugljeviku ovdje. Inače, kad god treba, tu smo da damo krv. Smatrate li da je značajno uzeti učešće u ovakvim humanitarnim akcijama? Naravno da jeste. Koliko dugo radite kao vatrogasac? 22 godine“, kaže Predrag Čonjić iz Vatrogasne jedinice iz Han Pijeska. 

"Koliko vas je danas došlo ovdje iz Han Pijeska? Četvorica. Jeste li svi darovali krv? Jesmo. Koliko je značajno uzimati učešće u ovakvim akcijama i darivati krv onima kojima je najpotrebnija? Značajno je mnogo nekome život spasiti“, kaže Goran Golišević iz Vatrogasne jedinice iz Han Pijeska.

Davalaštvo je ovom akcijom podmlađeno jer je bilo onih vatrogasaca koji su prvi put darovali krv, čime je značaj ove humane misije veći. Nove doze krvi značajne su u periodu pred praznike kada će biti određen broj neradnih dana, a zalihe i tada moraju biti spremne, kažu u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske. 

"Uvijek se moramo spremiti za ono nas očekuje. Najavljeno je 100 davalaca. Znači očekujemo do nekih 80-90 doza krvi“, kaže Dragana Jurošević iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, služba Bijeljina.

Tradicionalna je ovo humana akcija koja se organizuje dvije godine, a cilj je da zaživi i u narednim godinama okupi što veći broj vatrogasaca spasilaca iz Republike Srpske. U prošlogodišnjoj akciji prikupljeno je 57 doza krvi, a ove godine taj broj je uduplan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.