Хуманост

Ватрогасци из свих крајева Српске даровали крв

  • Извор: АТВ
  • 19.04.2024. 12:57

Ватрогасци из свих дијелова Републике Српске окупили су се на једном мјесту како би показали своју хуманост. У угљевичком ватрогасном дому добровољно су даривали крв онима којима је она најпотребнија.

"Циљ нашег Удружења је да се кроз њега окупимо, боље упознамо, подијелимо искуства, да не кажем муке и проблеме нашег посла и да видимо гдје су наше јединице и конкретно наши ватрогасци у овом тренутку“, каже предсједник Удружења професионалних ватрогасаца спасилаца Републике Српске Саво Бубић.

Петнаест ватрогасних јединица, од Херцеговине па до Рибника, окупила је ова хуманитарна акција. Стотину давалаца дало је свој допринос. 

"Четрнаести пут дајем крв. Други пут узастопно у Угљевику овдје. Иначе, кад год треба, ту смо да дамо крв. Сматрате ли да је значајно узети учешће у оваквим хуманитарним акцијама? Наравно да јесте. Колико дуго радите као ватрогасац? 22 године“, каже Предраг Чоњић из Ватрогасне јединице из Хан Пијеска. 

"Колико вас је данас дошло овдје из Хан Пијеска? Четворица. Јесте ли сви даровали крв? Јесмо. Колико је значајно узимати учешће у оваквим акцијама и даривати крв онима којима је најпотребнија? Значајно је много некоме живот спасити“, каже Горан Голишевић из Ватрогасне јединице из Хан Пијеска.

Давалаштво је овом акцијом подмлађено јер је било оних ватрогасаца који су први пут даровали крв, чиме је значај ове хумане мисије већи. Нове дозе крви значајне су у периоду пред празнике када ће бити одређен број нерадних дана, а залихе и тада морају бити спремне, кажу у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске. 

"Увијек се морамо спремити за оно нас очекује. Најављено је 100 давалаца. Значи очекујемо до неких 80-90 доза крви“, каже Драгана Јурошевић из Завода за трансфузијску медицину Републике Српске, служба Бијељина.

Традиционална је ово хумана акција која се организује двије године, а циљ је да заживи и у наредним годинама окупи што већи број ватрогасаца спасилаца из Републике Српске. У прошлогодишњој акцији прикупљено је 57 доза крви, а ове године тај број је удуплан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: