Sokolac

Velike zadušnice na vojničkom groblju "Novi Zejtinlik"

  • Izvor: ATV
  • 09.03.2024. 19:18

Goran Еrić, sa nepunih 19 godina, poginuo je braneći Republiku Srpsku. Danas, zajedno sa svojim saborcima počiva na Vojničkom spomen – groblju „Novi Zeintilik“ na Sokocu. Njegovi roditelji, Radoslav i Jadranka, ponosni su na njega i na njegovo junaštvo tokom Otadžbinsko – odbaranbenog rata.

"Nije mi bio lopov, nije mi krao, nije mi švercovao,ništa. Časno i pošteno poginuo za Republiku Srpsku. Otišli smo, izašli smo, pa smo kasnije tražili, pa smo iznijeli ovdje, nismo htjeli ostaviti. Šta će on da ostane tamo, a mi smo ovamo", rekla je Jadranka Еrić.

"Mi smo morali da izađemo. Ono što je bila prijetnja prema nama, ako ostanemo, ko je učesnik rata neće moći da ostane dolje. Kada ja izađem, ide i moja porodica, ide i moj pokojni sin sa nama gdje  god sam ja", rekao je Radosav Еrić.

Nikoli Barjaktareviću na Novom Zejtinliku počivaju dva brata Duško i Goran. Obojica su poginula kod Ilijaša sa 22, odnosno 24 godine. Poslije egzodusa Srba iz Sarajevo, roditelji su sa velikom mukom iznijeli njihove ostatke.

"Poslije egzodusa, tata i mama su uz velike napore iznijeli ostatke ovdje. Ja sam u tom trenutku bio u Potočarima, tamo smo pronašli taj neki smještaj i malo smo živjeli i onda smo se vratili ovdje, da bi roditelji bili bliže. Napravilo smo kuću da bi roditelji bili bliže i da bismo mogli češće dolaziti i obilaziti grobove", rekao je Nikola Barjaktarević.

Na Vojničkom spomen-groblju "Novi Zejtinlik" na Sokocu okupilo se više hiljada ljudi iz svih krajeva Republike Srpske da na Velike zadušnice prisluže svijeće, okade grobove i posjete mjesta vječnog počinka svojih najmilijih. Vojničko spomen-groblje "Novi Zejtinlik" osnovano je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma o miru u BiH i egzodusa 150.000 Srba koji su sa sobom ponijeli i posmrtne ostatke poginulih boraca napuštajući Sarajevo. Na ovom mjestu počiva  oko 1.000 srpskih boraca.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Priča se (R)

    '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.