Соколац

Велике задушнице на војничком гробљу "Нови Зејтинлик"

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2024. 19:18

Горан Ерић, са непуних 19 година, погинуо је бранећи Републику Српску. Данас, заједно са својим саборцима почива на Војничком спомен – гробљу „Нови Зеинтилик“ на Сокоцу. Његови родитељи, Радослав и Јадранка, поносни су на њега и на његово јунаштво током Отаџбинско – одбаранбеног рата.

"Није ми био лопов, није ми крао, није ми шверцовао,ништа. Часно и поштено погинуо за Републику Српску. Отишли смо, изашли смо, па смо касније тражили, па смо изнијели овдје, нисмо хтјели оставити. Шта ће он да остане тамо, а ми смо овамо", рекла је Јадранка Ерић.

"Ми смо морали да изађемо. Оно што је била пријетња према нама, ако останемо, ко је учесник рата неће моћи да остане доље. Када ја изађем, иде и моја породица, иде и мој покојни син са нама гдје  год сам ја", рекао је Радосав Ерић.

Николи Барјактаревићу на Новом Зејтинлику почивају два брата Душко и Горан. Обојица су погинула код Илијаша са 22, односно 24 године. Послије егзодуса Срба из Сарајево, родитељи су са великом муком изнијели њихове остатке.

"Послије егзодуса, тата и мама су уз велике напоре изнијели остатке овдје. Ја сам у том тренутку био у Поточарима, тамо смо пронашли тај неки смјештај и мало смо живјели и онда смо се вратили овдје, да би родитељи били ближе. Направило смо кућу да би родитељи били ближе и да бисмо могли чешће долазити и обилазити гробове", рекао је Никола Барјактаревић.

На Војничком спомен-гробљу "Нови Зејтинлик" на Сокоцу окупило се више хиљада људи из свих крајева Републике Српске да на Велике задушнице прислуже свијеће, окаде гробове и посјете мјеста вјечног починка својих најмилијих. Војничко спомен-гробље "Нови Зејтинлик" основано је након потписивања Дејтонског мировног споразума о миру у БиХ и егзодуса 150.000 Срба који су са собом понијели и посмртне остатке погинулих бораца напуштајући Сарајево. На овом мјесту почива  око 1.000 српских бораца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.