Тајни састојак од којег парадајз буја и лијепо роди је, вјеровали или не, вунена длака.
Тако бар тврди Сајмон Бланд, стручњак за хортикултуру, који се годинама бави управо саставом компоста и препоручује вуну као средство за ђубрење.
"Вуна је посебно ефикасна, зато што може да задржи и до 35 пута више воде него што сама тежи. Због тога се биљке не исуше лако, а поврће као што је парадајз задржава одлчан укус", каже Бланд о овој драгоцјеној сировини која се у Србији третира као отпад и немилице баца.
У мјешавини коју Бланд прави налази се и папрат, која такође има улогу да задржава влагу у земљишту, али и сладић који је богат калијумом и фосфором.
Бланд је нагласио да ова мјешавина функционише као природно ђубриво: азот из вуне дјелује постепено, јер се дуго отпушта, а у комбинацији са сладићем парадајзу се обезбјеђују сви неопходни нутријенти током цијеле сезоне. Компост је органски и одговара захтјевима еколошког гајења.
Овчију вуну можете да користите директно, тако што ћете је раздвојити у мале праменове и ставити их директно у рупе за садњу парадајза. Важно је само да вуна буде неопрана, преноси "Мондо".