Hercegovina

Vinogradari slave svog zaštitnika

  • Izvor: ATV
  • 14.02.2024. 19:11

Čokoti su osveštani, zaliveni crnim vinom pa onda orezani, tako je danas počeno slavlje duž hercegovačkog vinogorja. Vinogradari slave svog zaštitnika Svetog Trifuna.

"Vinogradi su naročito blagosloveni jer od dara vinograda mi prinosimo  svoj dar Gospodu na svetoj liturgiji po zapovijesti božijoj. Neka bi bio sretan i blagosloven ovaj dan svim vinogradarima", ističe Velimir Kovač, sveštenik.

Tradicionalno, danas je  počelo i orezivanje u čuvenim Carskim vinogradima kod Trebinja. Za porodicu Vukoje to je idealan trenutak da saberu rezultate prošle i skuju planove ove vinogradarske godine.

"Ovu godinu smo započeli trijumfalno napravili smo rezultat do sada najznačajniji , ušli smo sa našim vinom bijela selekcija među najboljih sto  vina svijeta. Što nikada nijednoj vinariji iz region i jugoistočne Еvrope nije uspjelo", rekao je Radovan Vukoje, podrum "Vukoje" Trebinje.

Za ovaj uspjeh trebalo je dosta truda pogotovo u vinogradima jer baš tamo se prave najbolja vina, u podrumu se samo radi na finesama. Vinogradari od ove godine očekuju što više sunca, malo kiše, a tu je i hercegovački krš što je dobitna komunikacija za dobru kapljicu ovog božanskog pića.

Iako je prošla 2023 godina vinogradarski bila teška ovi čuveni Carski vinograd nije podbacio. Vinogradari se nadaju da će ova godina biti bolja. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: