Херцеговина

Виноградари славе свог заштитника

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2024. 19:11

Чокоти су освештани, заливени црним вином па онда орезани, тако је данас почено славље дуж херцеговачког виногорја. Виноградари славе свог заштитника Светог Трифуна.

"Виногради су нарочито благословени јер од дара винограда ми приносимо  свој дар Господу на светој литургији по заповијести божијој. Нека би био сретан и благословен овај дан свим виноградарима", истиче Велимир Ковач, свештеник.

Традиционално, данас је  почело и орезивање у чувеним Царским виноградима код Требиња. За породицу Вукоје то је идеалан тренутак да саберу резултате прошле и скују планове ове виноградарске године.

"Ову годину смо започели тријумфално направили смо резултат до сада најзначајнији , ушли смо са нашим вином бијела селекција међу најбољих сто  вина свијета. Што никада ниједној винарији из регион и југоисточне Европе није успјело", рекао је Радован Вукоје, подрум "Вукоје" Требиње.

За овај успјех требало је доста труда поготово у виноградима јер баш тамо се праве најбоља вина, у подруму се само ради на финесама. Виноградари од ове године очекују што више сунца, мало кише, а ту је и херцеговачки крш што је добитна комуникација за добру капљицу овог божанског пића.

Иако је прошла 2023 година виноградарски била тешка ови чувени Царски виноград није подбацио. Виноградари се надају да ће ова година бити боља. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.