Srem

Vjeroučitelj Stefan promoviše terapiju zagrljajem i osmijehom

  • Izvor: Agencije
  • 15.05.2023. 14:47

Pored toga što je omiljen među učenicima Mitrovačke gimnazije mladi vjeroučitelj Stefan Nedić (29) širom Srema poznat je po humanitarnom radu, donatorskim akcijama, a posebno po pružanju pomoći psihijatrijskim bolesnicima, prenosi Mitrovica info.

"U uslovima krize mentalnog zdravlja i niskog nivoa mentalne higijene, a na moj prijedlog Eparhija sremska u saradnji sa Opštom bolnicom u Sremskoj Mitrovici od septembra prošle godine organizuje ogledni 'pastirsko-savjetodavni program pravoslavne psihoterapije' za sve zainteresovane pacijente sa Odjeljenja psihijatrije. Za sada nas petoro, sveštenik i četvoro vjeroučitelja, radionice realizujemo u bolničkom ambijentu ponedjeljkom i petkom u trajanju od 30-45 minuta. Potrebe za ovakvom podrškom ogromne su, jer na odjeljenju radi pet ljekara i dva specijalizanta, koji istovremeno obavljaju i ambulantske preglede, kao i obilazak pacijenata po drugim odjeljenjima mitrovačke bolnice“, priča za Informer vjeroučitelj i humanista Stefan Nedić.

Sa velikim oduševljenjem i vjerom u ljubav kao iscjeljiteljsku moć, obnjašnjava rad sa pacijentima, koji započinje buđenjem.

Nestao Kukrika Milenko (72) iz Kostajnice, policija moli za pomoć

Nestao Kukrika Milenko (72) iz Kostajnice, policija moli za pomoć

"Terapiju zagrljajem, ljubavlju, osmijehom obavljamo u trpezariji, gdje od 18 trenutno hospitalizovanih psihijatrijskih pacijenata od 18-88 godina, prisustvuje desetak. Zahtijevam da na seanse uđu sa osmijehom, potom se zagrlimo, da dobar duh i energija prostruje između nas, da im pružim podršku, utjehu, da ih osnažim. Teme koje obrađujemo su vanvremenske, iz domena pravoslavne psihoterapije-ljubav, dobrota, podrška, pažnja, koncipirane u skladu sa periodom crkvene godine. Na primjer, za Vaskrs je tema bila ljubav prema bližnjima, a upravo to njima najviše nedostaje“, priča on.

Pacijenti im se kroz ispovijest najviše žale na nedostatak ljubavi i pažnje od svojih roditelja, rodbine, prijatelja i puno im znači molitva za njih, ali i za bližnje koji ih zbog bolesti i stigmatizacije sredine često, nažalost, odbacuju.

Upozorenje: U narednih 30 sati obilne padavine

Upozorenje: U narednih 30 sati obilne padavine

Stefan navodi slučaj beskućnika koji je iz pazovačke opštine upućen na Odjeljenje psihijatrije sa lakšim poremećajem, ali bez ikakvih ličnih dokumenata, samo sa neophodnim stvarima, koje su stale u jednu kesu.

"Radi se o radno sposobnom pedesetosmogodišnjaku, koga smo brzom i zajedničkom akcijom smjestili u jedan manastir u Srbiji. Tamo može ostati koliko želi, po potrebi, imaće hranu i krov nad glavom, a može svojim radom pomoći manastirskoj zajednici“, s ponosom ističe Nedić.

Osvrćući se na protekle nemile i tragične događaje u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i masakr u Mladenovcu vjeroučitelj ukazuje na problem otuđenosti i potrebu svakodnevnog ukazivanja pažnje i ljubavi prema djeci, ali i nebavljenje dušom kod odraslih.

Ubijen poznati MMA borac: Svađa u klubu, pa filmski obračun!

Ubijen poznati MMA borac: Svađa u klubu, pa filmski obračun!

"U radu sa školskom djecom uviđam njihove probleme, nedostatak ljubavi, pažnje od strane njihovih roditelja. U uslovima stalnog trčanja za zaradom, negdje karijerom, zanemariju potomke prepuštajući ih pogubnom uticaju interneta i ulice. Kako svakodnevno hranimo tijelo, tako moramo i dušu, koju zanemarujemo. Zato nam se dešavaju ovakve tragedije, duša vene, ako se ne nahrani molitvom, vjerom, ljubavlju, muzikom, umjetnošću…“, kaže on.

Za dvije godine rada u prosveti Nedić je za učenike organizovao nekliko pokloničkih putovanja u Ostrog, Tumane, Mileševu, a priprema putovanje gimnazijalaca u Ohrid i obilazak svetinja ohridskog kraja.

Zapadni mediji: NATO neće ponuditi članstvo Ukrajini na samitu u Litvaniji!

Zapadni mediji: NATO neće ponuditi članstvo Ukrajini na samitu u Litvaniji!

Najavljuje osnivanje crkvene kuhinje Eparhije sremske za sve socijalno ugrožene, kao i osnivanje duhovno-sportskog sabranja za omladinu Sremske Mitrovice.

Porast psihijatrijskih pacijenata u Sremu

"Uočava se zabrinjavajući porast psihijatrijskih pacijenata u cijeloj Srbiji, pa i Sremu, pošto je naša bolnica regionalna zdravstvena ustanova. Radi se o depresijama, anksioznim poremećajima, suicidalnom ponašanju, a ima i težih psihičkih poremećaja i oboljenja. Ovdje kod nas, u Sremskoj Mitrovici u posljednjem, veoma kratkom periodu zabilježena su četiri samoubistva što je alarmantno. Primjećujem da niko od njih nije potražio stručnu pomoć ili jeste, ali prije puno godina. Apelujem na građane da povedu više računa o prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja i ukoliko imaju bilo kakve probleme potraže našu pomoć“, poručuje psihijatar dr Stanimir Čekerinac, načelnik Odjeljenja psihijatrije Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.