Vježba

Vučinić se obrušio na Helikopterski servis, oni mu poručili: Lažni navodi o letovima!

  • Izvor: ATV
  • 22.12.2023. 19:17

Još jednim u nizu navoda poslanik Kluba za pravdu i red obrušio se na rad Helikopterskog servisa Republike Srpske. Bez ikakve provjere, iako je veoma jednostavna, Đorđe Vučinić tvrdio je da je Helikopterski servis 3. i 4. oktobra obavljao navodna geološka istraživanja nad Prijedorom za šta nije nadležan.

Sve to će, kaže, čak i njegov skupštinski kolega Nebojša Vukanović objaviti na svom portalu. 

"LЕONARDOAV109KOALA registarske oznake Е7PCI. Еto provjerite ako ja lažem vidjećemo da li laže slika i skrinšot i nevjerovatno je da se helikopter MUP-a Republike Srpske i Helikopterskog servisa Republike Srpske koristi da bi se nadgledao teren da bi neko pravio rudnike", rekao je Vučinić.

Žalosno je i što jedan poslanik, govoreći u ime naroda, ne zna da je Helikopterski servis Republike Srpske prvi koji interveniše u slučaju avionske nesreća na području Republike Srpske, ali  i drugog entiteta i traga za preživjelima, kaže direktor Helikopterskog servisa. Još gore je, poručuje Boban Kusturić, što takve laži čuje od jednog Trebinjca koji zaboravlja da je Helikopterski servis najviše medicinskih intervencija i gašenja požara obavio upravo u tom gradu i Hercegovini. 

"Radi se o letovima koji jesu izvršeni ta dva dana na prostoru Prijedora u koordinaciji sa spasilačkim koordinacionim centrom iz BHANSЕ. Helikopterski servis je u službi traganja i spašavanja u zadnje dvije godine i mi svakih šest mjeseci otprilike radimo vježbe, znači ovo nisu prvi put u koordinaciji s njima", rekao je Kusturić.

Let je najavljen i obavljen u koordinaciji sa Spasilačkim koordinacionim centrom BiH, potvrđeno je ATV-u direktno iz Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH. 

"Možemo potvrditi da je Helikopterski servis Republike Srpske u saradnji sa Spasilačko-koordinacijskim centrom BiH Banjaluka iz sastava Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH u navedenom periodu letio na području Prijedora u svrhu vježbe potrage i spasavanja za slučajeve avionske nesreće u BiH. Navedeni letovi obavljeni su na temelju sporazuma koji su zaključci Direkcija za civilno vazduhoplovstvo i Helikopterski servis Republike Srpske", rečeno je iz BHANSA-e.

Sporazum o saradnji u oblasti traganja i spasavanja u slučaju vazduhoplovne nesreće na teritoriji BiH Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH i Helikopterski servis Republike Srpske potpisali su još 2021. godine.

Pratite nas i putem Vibera