Fond solidarnosti

Za dijagnostiku i liječenje 233 djece u inostranstvu lani izdvojeno 5,7 miliona KM

  • Izvor: SRNA
  • 23.01.2024. 11:49

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu "Duša djece" u prošloj godini je finansirao liječenje i dijagnostiku za 233 mališana, za šta je izdvojeno oko 5,7 miliona KM, rečeno je Srni u ovom fondu.

Iz Fonda su naglasili da je u protekloj godini ukupno izdato 410 rješenja jer su pojedini mališani na liječenje ili dijagnostiku odlazili više puta.

"Najskuplje liječenje u 2023. godini iznosilo je 460.000 evra. Riječ je o liječenju jednog djeteta u Njemačkoj koje boluje od akutne limfoblastne leukemije", naveli su iz Fonda.

Od početka rada ove ustanove, odnosno 2017. godine, posredstvom Fonda solidarnosti na liječenje ili dijagnostiku u inostranstvo je upućeno 690 djece, a izdata su 1.282 rješenja, dok su troškovi iznosili oko 30 miliona KM.


Fon der Lajen: Budućnost BiH je u ЕU

Fon der Lajen: Budućnost BiH je u ЕU

Iz ovog fonda su istakli da su najčešći razlozi za upućivanje na liječenje u inostranstvo maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacije, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja.

"Česti su i zahtjevi za slanje materijala za genetske analize u inostranstvo. Djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama", naveli su iz Fonda.

Iz Fonda su napomenuli da su oboljeli mališani iz Srpske, osim finansiranja liječenja, zahvaljujući Fondu solidarnosti dobili mogućnost da se liječe u najpoznatijim klinikama širom svijeta.

Ovaj fond snosi i troškove putovanja za dijete i roditelja koji je u njegovoj pratnji, kao i smještaj za roditelja dok se dijete nalazi na bolničkom liječenju u inostranstvu.

Fond solidarnosti "Duša djece" nastoji da bude oslonac porodicama oboljele djece, a ne samo finansijska podrška, te da sprovodi i druge aktivnosti kako bi im maksimalno olakšali situaciju u kojoj se nalaze.


Tramp uvjeren da može da spriječi treći svjetski rat

Tramp uvjeren da može da spriječi treći svjetski rat

"U protekloj godini smo imali više aktivnosti posvećenih ovim porodicama, odnosno mališanima, poput zajedničkog izleta, otvaranja štednih knjižica uz podršku Adiko banke, obezbjeđivanja besplatnih usluga prevodilačke agencije `Translejšn` i drugo. Porodicama je od ranije omogućena i psihološka podrška u saradnji sa Društvom psihologa Srpske", naveli su iz Fonda.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan je krajem 2017. godine u Republici Srpskoj s ciljem da se u skladu sa Zakonom o Fondu solidarnosti prikupljaju dodatna finansijska sredstva radi omogućavanja dijagnostike i liječenja djece u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Srpske ima potpisan ugovor.

Pratite nas i putem Vibera