Фонд солидарности

За дијагностику и лијечење 233 дјеце у иностранству лани издвојено 5,7 милиона КМ

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2024. 11:49

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству "Душа дјеце" у прошлој години је финансирао лијечење и дијагностику за 233 малишана, за шта је издвојено око 5,7 милиона КМ, речено је Срни у овом фонду.

Из Фонда су нагласили да је у протеклој години укупно издато 410 рјешења јер су поједини малишани на лијечење или дијагностику одлазили више пута.

"Најскупље лијечење у 2023. години износило је 460.000 евра. Ријеч је о лијечењу једног дјетета у Њемачкој које болује од акутне лимфобластне леукемије", навели су из Фонда.

Од почетка рада ове установе, односно 2017. године, посредством Фонда солидарности на лијечење или дијагностику у иностранство је упућено 690 дјеце, а издата су 1.282 рјешења, док су трошкови износили око 30 милиона КМ.


Фон дер Лајен: Будућност БиХ је у ЕУ

Фон дер Лајен: Будућност БиХ је у ЕУ

Из овог фонда су истакли да су најчешћи разлози за упућивање на лијечење у иностранство малигна обољења, ријетке болести, трансплантације, урођене ортопедске аномалије, болести ока, срца и друга обољења.

"Чести су и захтјеви за слање материјала за генетске анализе у иностранство. Дјеца су лијечена у референтним клиникама широм свијета у Њемачкој, САД, Француској, Италији, Турској, Аустрији, Шпанији, Словенији, Хрватској, Србији, Белгији, Холандији и другим земљама", навели су из Фонда.

Из Фонда су напоменули да су обољели малишани из Српске, осим финансирања лијечења, захваљујући Фонду солидарности добили могућност да се лијече у најпознатијим клиникама широм свијета.

Овај фонд сноси и трошкове путовања за дијете и родитеља који је у његовој пратњи, као и смјештај за родитеља док се дијете налази на болничком лијечењу у иностранству.

Фонд солидарности "Душа дјеце" настоји да буде ослонац породицама обољеле дјеце, а не само финансијска подршка, те да спроводи и друге активности како би им максимално олакшали ситуацију у којој се налазе.


Трамп увјерен да може да спријечи трећи свјетски рат

Трамп увјерен да може да спријечи трећи свјетски рат

"У протеклој години смо имали више активности посвећених овим породицама, односно малишанима, попут заједничког излета, отварања штедних књижица уз подршку Адико банке, обезбјеђивања бесплатних услуга преводилачке агенције `Транслејшн` и друго. Породицама је од раније омогућена и психолошка подршка у сарадњи са Друштвом психолога Српске", навели су из Фонда.

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству основан је крајем 2017. године у Републици Српској с циљем да се у складу са Законом о Фонду солидарности прикупљају додатна финансијска средства ради омогућавања дијагностике и лијечења дјеце у иностранству, када то није могуће у здравственим установама у Српској нити у другим здравственим установама са којима Фонд здравственог осигурања Српске има потписан уговор.

Пратите нас и путем Вибера