Zaražen Dervenćanin

"Zapadni Nil" stigao u Srpsku

  • 17.08.2018. 17:28

Muškarac iz Dervente prva je osoba na području Republike Srpske koja je zaražena groznicom zapadnog Nila.

"To je prvi prijavljen pacijent u Republici Srpskoj koji je obolio od groznice zapadnog Nila i pacijent je nakon provedene odgovarajuće terapije oporavljen i otpušten kući. Radi se o starijoj muškoj osobi sa područja Dervente koji je bio hospitalizovan na Univerzitetkom kliničkom centru RS sa simptomima akutnog meningoencefalitisa – kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodaju da prate trenutnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj tako i u Srbiji i regionu.

Simptomi

Simptomi nastaju tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca (period inkubacije). Približno 80 odsto zaraženih osoba nema nikakve simptome.

Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blaže simptome kao što su: temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili osipa po tijelu. Simptomi traju kratko (4-7 dana).

Teška klinička slika sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema (meningitis, encefalitis) javlja se kod manje od jedan odsto inficiranih.

Nema specifične terapije kao ni vakcine protiv groznice zapadnog Nila. U slučajevima kad su prisutni isključivo blagi simptomi, terapija nije potrebna ili je simptomatska (analgetici, antipiretici). U slučaju teže kliničke slike, oboljeli se hospitalizuju uz primjenu intenzivirane suportivne terapije.

Sumnja na groznicu zapadnog Nila se postavlja na osnovu kliničkih simptoma i pozitivne epidemiološke anamneze (boravak u području ili izloženost komarcima u oblastima gdje je bolest endemična kod ptica, podatak o mogućnosti vertikalne transmisije, transfuzija krvi, transplantati).

Mjere prevencije

Najlakši i najefikasniji način prevencije bolesti izazvane virusom zapadnog Nila je spriječiti ubod komarca. Prilikom boravka u prirodi, koristiti repelente-insekticide na otkrivenim dijelovima tijela.

Nositi odjeću koja pokriva noge i ruke. Ne izlagati se komarcima u vrijeme perioda najintenzivnije aktivnosti – u sumrak i u zoru.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.