Nina Rodić Vukmir

Zašto je važna imunizacija?

  • Izvor: ATV
  • 23.04.2024. 10:28

Svake godine, u posljednjoj sedmici aprila, obilježava se Еvropska sedmica imunizacije i Svjetska sedmica imunizacije, čime se želi upozoriti na značaj imunizacije u sprečavanju ili znatnom smanjenju obolijevanja djece i svih dobnih skupina od raznih zaraznih bolesti.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir, za ATV jutro kaže da će u narednim danima biti organizovano mnogo događaja putem kojih će se građani moći dodatno informisati o imunizaciji.

- Institut je i ove godine je uključen u aktivnosti Еvropske sedmice imunizacije koja se obilježava svake godine u posljednjoj sedmici aprila. Ove godine ćemo takođe biti veoma aktivni. Danas imamo centralni događaj, gdje će, pored naših stručnjaka, učestvovati i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, to su SZO, UNICЕF i mnogi drugi, sve u koordinaciji i pod pokroviteljstvom ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Danas će, svako sa svog aspekta, doprinijeti tom skupu. Tokom cijele sedmice, imaćemo nešto zanimljivo i korisno, kako za građane, tako i za naše kolege. Institut će imati otvorena vrata za svakog ko želi nešto da pita i informiše se oko imunizacije do 19 časova sa dežurnim epidemiologom - kaže Rodić Vukvmir.

Pandemija je, kako kaže, uticala na pad obuhvata imunizacijom.

- Prije korone registrovali smo pad obuhvata vakcinacijom. Rezultat toga je epidemija morbila, malih boginja. To je isključivo posljedica ne vakcinisanja. Vakcina pruža najbolju zaštitu protiv zaraznih bolesti. Pandemija jeste uticala na obuhvat vakcinama. Roditelji su bili u strahu. Oko 20 miliona djece, propustilo je jednu ili više doza vakcine zbog uticaja pandemije, kako zbog dostupnosti u pojedinim zemljama, tako i doze straha roditelja da odlaze u zdravstvenu ustanovu. Takođe, način nabavke je bio poremećen jer je sve bilo pogođeno pandemijom - dodaje Rodić Vukmir.

- Dostupno je 20 vakcina protiv onih zaraznih bolesti koje najviše pogađaju djecu. U Srpskoj vakcinišemo djecu prema našem kalendaru, koji je, jednom dijelom jednak kao i prije ali sa unaprijeđenim vakcinama, mnogo boljim, vakcinama koje su zaštitile djecu dodatno od drugih zaraznih bolesti. Na početku života, djeca se vakcinišu protiv tuberkuloze BSŽ vakcinom i protiv hepatitisa B, to je krvno prenosiva infekcija. U prvoj godini se prima petovalentna vakcina, gdje se stvaraju antitijela protiv pet zaraznih bolesti. Tu je i vakcina koja se prima prije polaska u školu MRP vakcina koja štiti od morbila, rubele i parotitisa i vakcina koja je preporučena, HPV vakcina. To je vakcina koja je u upotrebi i kod dječaka i kod djevojčica koja je godinama u upotrebi - zaključuje Rodić Vukmir.

Pratite nas i putem Vibera