8. mart

Žene - stub porodice, društva i institucija!

  • Izvor: ATV
  • 08.03.2024. 19:39

Da žene u Republici Srpskoj i te kako imaju svoje mjesto-dokaz je i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Godinama na funkcijama, odgovornim mjestima, ali priznaje nije bilo lako.

Poseban izazov za nju tokom karijere bio je 2014. kada su Republiku Srpsku pogodile poplave, a upravo ona bila na mjestu predsjednik Vlade. Nije bilo, kaže ni malo lako doći ljudima koji su ostali bez svega. I nakon višedecenijske karijere, smatra da ženama i danas jeste teže. Moraju se dokazivati više, a greške se teže praštaju.  

"Kao žena, onda se vi dodatno dokazujete. Javnost je uvijek oštrija kad su u pitanju žene, kad su u pitanju muškarci pa neće vas neko komentarisati ni kakva vam je kosa, ni kako izgledate, pa ni šta ste obukli, morate nešto drastično da obučete da neko kaže pogledajte nje. Kad su žene u pitanju tu su mjerila nekako drugačija i uvijek se o tome vodi računa. Ja sam se trudila da u svim svojim poslovima da budem ono što sam ja-prirodna", kaže Željka Cvijanović.

Kako se boriti sa predrasudama zna i Milijana Kos, glavni i odgovorni urednik informativnog programa ATV-a, ali i majka petoro djece. Pored porodice, kaže Kos, najveći uspjeh je što u svojoj dvije decenije dugoj karijeri ostala dosljedna sebi. 

"Najveći uspjeh ja to tako doživljavam za sada, da od svoje djece pravim dobre ljude. U karijeri žena u ovom poslu, to je nešto što je zaista naporno i teško jer znate kako uvijek na ženu se stavi nekakva etiketa ukoliko nešto ne uradi dobro, lakše ju je diskreditovati, u životu generalno, pogotoov kad se baviš javnim poslom, a pogotovo kada se baviš poslom novinara pa ćeš sigurno nekom da staneš na žulj", kaže Milijana Kos.

Nije lako ni ženama koje su daleko od ok kamere. Vida godinama radi na gradskoj Tržnici. Prodajom domaćih proizvoda odškolovala je djecu, zaradila i trudila se da kupce uvijek dočeka nasmijana. Drago joj je, kaže, što su danas žene dobile mjesto u društvu koje i zaslužuju. 

"Žene dobijaju na tom autoritetu, u društvu, mislim da su čak sad žene dominantnije u odnosu na muškarce, da mi muškarci ne zamjeraju, ali mislim da smo i u pravu- mi smo majke, mi rađamo, zaposlene smo, znači mi na sve moguće načine doprinosimo", priča Vida. 

Da je to tako dokaz je Vesna Malešević. Ruši predrasude u svijetu lova. Za dobar ulov ima i savjet. 

"Najbitnije je biti strpljen, polako, mirne ruke, dobrog pogleda i reagovati na vrijeme. To je najbitnije. Je li teško primjetiti šakala u prirodi? Oni su jako lukavi, veoma mudre životinje, ali upravo to što trebamo biti mirni da lov bude uspješan", kaže Vesna.

Pažnja prema ženama ne treba biti usmjerena samo na ovaj dan, već i preostalih 364. jer ovakve "super" žene su svuda oko nas. Iako svaka od njih ima različitu životnu priču- dijele zajedničke osobine poput hrabrosti, istrajnosti i snage.

Pratite nas i putem Vibera