8. март

Жене - стуб породице, друштва и институција!

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2024. 19:39

Да жене у Републици Српској и те како имају своје мјесто-доказ је и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић. Годинама на функцијама, одговорним мјестима, али признаје није било лако.

Посебан изазов за њу током каријере био је 2014. када су Републику Српску погодиле поплаве, а управо она била на мјесту предсједник Владе. Није било, каже ни мало лако доћи људима који су остали без свега. И након вишедеценијске каријере, сматра да женама и данас јесте теже. Морају се доказивати више, а грешке се теже праштају.  

"Као жена, онда се ви додатно доказујете. Јавност је увијек оштрија кад су у питању жене, кад су у питању мушкарци па неће вас неко коментарисати ни каква вам је коса, ни како изгледате, па ни шта сте обукли, морате нешто драстично да обучете да неко каже погледајте ње. Кад су жене у питању ту су мјерила некако другачија и увијек се о томе води рачуна. Ја сам се трудила да у свим својим пословима да будем оно што сам ја-природна", каже Жељка Цвијановић.

Како се борити са предрасудама зна и Милијана Кос, главни и одговорни уредник информативног програма АТВ-а, али и мајка петоро дјеце. Поред породице, каже Кос, највећи успјех је што у својој двије деценије дугој каријери остала досљедна себи. 

"Највећи успјех ја то тако доживљавам за сада, да од своје дјеце правим добре људе. У каријери жена у овом послу, то је нешто што је заиста напорно и тешко јер знате како увијек на жену се стави некаква етикета уколико нешто не уради добро, лакше ју је дискредитовати, у животу генерално, поготоов кад се бавиш јавним послом, а поготово када се бавиш послом новинара па ћеш сигурно неком да станеш на жуљ", каже Милијана Кос.

Није лако ни женама које су далеко од ок камере. Вида годинама ради на градској Тржници. Продајом домаћих производа одшколовала је дјецу, зарадила и трудила се да купце увијек дочека насмијана. Драго јој је, каже, што су данас жене добиле мјесто у друштву које и заслужују. 

"Жене добијају на том ауторитету, у друштву, мислим да су чак сад жене доминантније у односу на мушкарце, да ми мушкарци не замјерају, али мислим да смо и у праву- ми смо мајке, ми рађамо, запослене смо, значи ми на све могуће начине доприносимо", прича Вида. 

Да је то тако доказ је Весна Малешевић. Руши предрасуде у свијету лова. За добар улов има и савјет. 

"Најбитније је бити стрпљен, полако, мирне руке, доброг погледа и реаговати на вријеме. То је најбитније. Је ли тешко примјетити шакала у природи? Они су јако лукави, веома мудре животиње, али управо то што требамо бити мирни да лов буде успјешан", каже Весна.

Пажња према женама не треба бити усмјерена само на овај дан, већ и преосталих 364. јер овакве "супер" жене су свуда око нас. Иако свака од њих има различиту животну причу- дијеле заједничке особине попут храбрости, истрајности и снаге.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм