"Situacija nepodnošljiva“

AD "Nova Borja“ poslala radnike kući

  • Izvor: ATV
  • 23.11.2023. 19:20

Teslićka "Nova Borja“ juče je stotinu radnika poslala kući.

Radnici su i danas, ipak, došli pred preduzeće. Poslodavac im, tvrde, duguje četiri plate. Žale se i da godinama imaju problem sa neuplaćenim doprinosima. 

"Tri pune godine plata nikad nije uplaćena na račun. Mojim kolegama, radnicima, i prije 2020. plata je krenula isplatom u kovertama. Nemamo osiguranje, imali smo ljude koji su se povređivali za mašinama i nemaju osiguranje i morali su sebi da plaćaju“, kaže radnik AD "Nova Borja“ Teslić Stana Radić.

Stigli su pred halu i radnici sa bolovanja, ali i oni u penziji koji tvrde da ne mogu ostvariti svoja radnička prava. Kažu, situacija je postala nepodnošljiva. 

"Kad sam dobio moždani otišao sam na bolovanje i u avgustu i u invalidsku penziju. Međutim, nije uplaćeno socijalno i penziono i nije mi dao otpremninu“, kaže radnik Miroslav Gotovac iz Teslića.

"Prst odsjekao, povreda na radu, sad ne mogu da idem na terapije jer 33 KM je dnevno. I pošto ne plaća se ni penziono ni socijalno ništa sad sam prekinuo. Dva mjeseca bilo uplaćeno, sad više nije“, dodaje Jovan Aladžić.

U "Novoj Borji“ danas nisu odgovarali na naše pozive. 

Radnike je jutros dočekalo obavještenje na ulaz u halu. Tamo stoji da se proizvodnja privremeno obustavlja zbog, kako navode, značajnog smanjenja isporuka i nemogućnosti kontinuiteta rada. Kažu i da će privremeni prekid rada biti obračunat kao čekanje na posao. Na papiru stoji i obećanje da će zaostale obaveze po pitanju isplata biti riješene u narednim danima. 

Radnici kažu ispred hale preduzeća okupiće se i sutra od sedam do 15 časova. Isto će ponavljati svakog radnog dana sve dok im poslodavac, pojedinačno, ne uruči obrazloženje zbog čega su ih poslali kući.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.