"Ситуација неподношљива“

АД "Нова Борја“ послала раднике кући

  • Извор: АТВ
  • 23.11.2023. 19:20

Теслићка "Нова Борја“ јуче је стотину радника послала кући.

Радници су и данас, ипак, дошли пред предузеће. Послодавац им, тврде, дугује четири плате. Жале се и да годинама имају проблем са неуплаћеним доприносима. 

"Три пуне године плата никад није уплаћена на рачун. Мојим колегама, радницима, и прије 2020. плата је кренула исплатом у ковертама. Немамо осигурање, имали смо људе који су се повређивали за машинама и немају осигурање и морали су себи да плаћају“, каже радник АД "Нова Борја“ Теслић Стана Радић.

Стигли су пред халу и радници са боловања, али и они у пензији који тврде да не могу остварити своја радничка права. Кажу, ситуација је постала неподношљива. 

"Кад сам добио мождани отишао сам на боловање и у августу и у инвалидску пензију. Међутим, није уплаћено социјално и пензионо и није ми дао отпремнину“, каже радник Мирослав Готовац из Теслића.

"Прст одсјекао, повреда на раду, сад не могу да идем на терапије јер 33 КМ је дневно. И пошто не плаћа се ни пензионо ни социјално ништа сад сам прекинуо. Два мјесеца било уплаћено, сад више није“, додаје Јован Алаџић.

У "Новој Борји“ данас нису одговарали на наше позиве. 

Раднике је јутрос дочекало обавјештење на улаз у халу. Тамо стоји да се производња привремено обуставља због, како наводе, значајног смањења испорука и немогућности континуитета рада. Кажу и да ће привремени прекид рада бити обрачунат као чекање на посао. На папиру стоји и обећање да ће заостале обавезе по питању исплата бити ријешене у наредним данима. 

Радници кажу испред хале предузећа окупиће се и сутра од седам до 15 часова. Исто ће понављати сваког радног дана све док им послодавац, појединачно, не уручи образложење због чега су их послали кући.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм