Predsjednik Uprave Nove banke

Adžić: Domaće banke nemaju drugog izbora nego da poštuju pravila jedinstvenog finansijskog tržišta

  • Izvor: ATV
  • 01.04.2024. 18:58

Domaće banke nemaju drugog izbora nego da u potpunosti poštuju pravila koja nosi poslovanja sa klijentima koji se nalaza na sankcionim listama, kaže za ATV Siniša Adžić, predsjednik Uprave Nove banke.

"Banke u BiH djeluju na jedinstvenom svjetskom finansijskom tržištu, poslujemo u skladu sa pravilima koja su jedna u svim zemljama. Postoje dvije vrste banaka u BiH. Internacionalne banke koje bi ne provođenjem takvih odluka doveli u pitanje ili došli u jednu jako izazovnu situaciju u cijelim svojim grupacijama i to za njih nije bili prihvatljivo. Sa druge strane imamo domaće banke, kojima pripadaju i Nova i Atos banka i imaju korespodentske odnose sa bankama u inostranstvu i iz tih relacija dolazi mogućnost pružanja bankarskih usluga našim klijentima. S obzirom da ti naši korespodenti posluju u skladu sa tim pravilima, domaće banke nemaju drugog izbora nego da poštuju u potpunosti pravila koja nose poslovanja sa klijentima koji se nalaza na sankcionim listama, kaže Adžić i dodaje:

Šuput: Banke osjetile da su pod određenom vrstom rizika, klijenti mogu da pokrenu zaštitu

Šuput: Banke osjetile da su pod određenom vrstom rizika, klijenti mogu da pokrenu zaštitu

"Nova banka je ušla ambiciozno u 2024. godinu, prvi kvartal je bio pokazatelj da ih možemo ostvariti i da ih premašujemo, pogotovo mislim na broj aktivnih klijenata i broj klijenata koji koriste kredite. Važno je reći da su naši rezultati sa kompanijama kao što su "Mastercard" i "Visa" značajno iznad onoga što smo definisali našim petogodišnjim ugovorima. Novi petogodišnji ugovor smo potpisali u ovom kvartalu sa kompanijom "Mastercard", a sve bi to došlo u pitanje da banka ne primjenjuje pravila koja su nam zadana. Primjenjujući pravila 100 odsto, potpuno smo neutralisali rizik tih vanrednih situacija da same banke dođu na sankcionu listu."

Kevac: Pobrinućemo se za naše radnike, ATV niko nikada neće ugasiti

Kevac: Pobrinućemo se za naše radnike, ATV niko nikada neće ugasiti

Adžić dodaje da je bankarski sektor stabilan

"Prošle godine bankarski sektor je ostvario rezultate godinama ranije. Taj rezultat je veoma važan ako znamo da je taj profit koje su banke napravile uglavnom, a u Novoj banci i Atos banci, u potpunosti povećan kapital za cijeli iznos profita. Bankarski sektor je stabilan", rekao je on za ATV.



Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?