Предсједник Управе Нове банке

Аџић: Домаће банке немају другог избора него да поштују правила јединственог финансијског тржишта

  • Извор: АТВ
  • 01.04.2024. 18:58

Домаће банке немају другог избора него да у потпуности поштују правила која носи пословања са клијентима који се налаза на санкционим листама, каже за АТВ Синиша Аџић, предсједник Управе Нове банке.

"Банке у БиХ дјелују на јединственом свјетском финансијском тржишту, послујемо у складу са правилима која су једна у свим земљама. Постоје двије врсте банака у БиХ. Интернационалне банке које би не провођењем таквих одлука довели у питање или дошли у једну јако изазовну ситуацију у цијелим својим групацијама и то за њих није били прихватљиво. Са друге стране имамо домаће банке, којима припадају и Нова и Атос банка и имају коресподентске односе са банкама у иностранству и из тих релација долази могућност пружања банкарских услуга нашим клијентима. С обзиром да ти наши коресподенти послују у складу са тим правилима, домаће банке немају другог избора него да поштују у потпуности правила која носе пословања са клијентима који се налаза на санкционим листама, каже Аџић и додаје:

Шупут: Банке осјетиле да су под одређеном врстом ризика, клијенти могу да покрену заштиту

Шупут: Банке осјетиле да су под одређеном врстом ризика, клијенти могу да покрену заштиту

"Нова банка је ушла амбициозно у 2024. годину, први квартал је био показатељ да их можемо остварити и да их премашујемо, поготово мислим на број активних клијената и број клијената који користе кредите. Важно је рећи да су наши резултати са компанијама као што су "Mastercard" и "Visa" значајно изнад онога што смо дефинисали нашим петогодишњим уговорима. Нови петогодишњи уговор смо потписали у овом кварталу са компанијом "Mastercard", а све би то дошло у питање да банка не примјењује правила која су нам задана. Примјењујући правила 100 одсто, потпуно смо неутралисали ризик тих ванредних ситуација да саме банке дођу на санкциону листу."

Кевац: Побринућемо се за наше раднике, АТВ нико никада неће угасити

Кевац: Побринућемо се за наше раднике, АТВ нико никада неће угасити

Аџић додаје да је банкарски сектор стабилан

"Прошле године банкарски сектор је остварио резултате годинама раније. Тај резултат је веома важан ако знамо да је тај профит које су банке направиле углавном, а у Новој банци и Атос банци, у потпуности повећан капитал за цијели износ профита. Банкарски сектор је стабилан", рекао је он за АТВ.



Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.