34 biliona dolara

Amerika grca u dugovima kao nikad dosad

  • Izvor: Tanjug
  • 03.01.2024. 17:34

Američki javni dug prvi put je dostigao 34 biliona dolara, objavilo je ministarstvo finansija.

Američki državni dug je prvi put u istoriji premašio 34 biliona dolara pošto je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo da je "ukupni neizmireni javni dug" SAD porastao na 34,001 biliona dolara.

Predsjednica američkog Komiteta za odgovorni federalni budžet Maja Makginis je ovu sumu nazvala "zaista depresivnom", prenosi Si-en-en.

"Amerika jednostavno ne može da prestane da se zadužuje, iako je nivo duga opasan kako za našu privredu, tako i za našu nacionalnu bezbjednost", izjavila je Maja Makginis.

Broj turista u svijetu u 2023. godini dostigao gotovo 90 odsto od broja prije pandemije

Broj turista u svijetu u 2023. godini dostigao gotovo 90 odsto od broja prije pandemije

Rast državnog duga u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama izaziva sve veću zabrinutost zbog naglog rasta kamatnih stopa koji povećava cijene servisiranja duga.

Fondacija Piter Dži Piterson tvrdi da američka vlada troši dve milijarde dolara dnevno samo na otplatu kamata na dugove.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država će u roku od 10 godina potrošiti više novca na otplatu kamata nego što tradicionalno ukupno troši na istraživanje, razvoj, infrastrukturu i obrazovanje, navodi pomenuta fondacija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.