Premijer Srbije

Brnabić: Izvoz usluga srpskog IT sektora porastao za 41 odsto

  • Izvor: SRNA
  • 27.07.2023. 12:51

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je izvoz informacionih i komunikacionih usluga iz Srbije u prvih pet mjeseci ove godine dostigao 1,3 milijarde evra, što je rast od 41 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Brnabićeva je na prezentaciji programa "Digitalna Evropa" u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu istakla da je sektor informacionih i komunikacionih tehnologija prošle godine ostvario rekordan izvoz od 2,3 milijarde evra, što pokazuje da je taj sektor posljednjih šest-sedam godina postao jedan od tri motora srpske ekonomije.

Ona je ocijenila da je Srbija potpisivanjem Sporazuma o učešću u programu "Digitalna Evropa" u sferi digitalizacije praktično postala punopravni član EU, jer će srpski timovi, kompanije, mikro, mala i srednja preduzeća i instituti, kada se prijave sa svojim projektima na poziv u okviru programa, imati jednako šansu da dobiju finansiranje kao bilo koja kompanija, tim ili institut iz EU.

- To je ogromna šansa za nas, jer mislim da naši talenti, znanje i ljudi ne da ne zaostaju u odnosu na članice EU, već smo među najboljima - rekla je Brnabićeva.

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuel Žiofre čestitao je Srbiji na pristupanju fondu "Digitalna Evropa" i ocijenio da je to dodatna prilika za razvoj i veliki potencijal Srbije u toj oblasti.

Kroz program "Digitalna Evropa" srpske kompanije, univerzitetska zajednica i pojedinci moći će da konkurišu sa svojim projektima i pristupe fondu od 7,5 milijardi evra.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: