Premijer Srbije

Brnabić: Izvoz usluga srpskog IT sektora porastao za 41 odsto

  • Извор: СРНА
  • 27.07.2023. 12:51

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je izvoz informacionih i komunikacionih usluga iz Srbije u prvih pet mjeseci ove godine dostigao 1,3 milijarde evra, što je rast od 41 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Brnabićeva je na prezentaciji programa "Digitalna Evropa" u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu istakla da je sektor informacionih i komunikacionih tehnologija prošle godine ostvario rekordan izvoz od 2,3 milijarde evra, što pokazuje da je taj sektor posljednjih šest-sedam godina postao jedan od tri motora srpske ekonomije.

Ona je ocijenila da je Srbija potpisivanjem Sporazuma o učešću u programu "Digitalna Evropa" u sferi digitalizacije praktično postala punopravni član EU, jer će srpski timovi, kompanije, mikro, mala i srednja preduzeća i instituti, kada se prijave sa svojim projektima na poziv u okviru programa, imati jednako šansu da dobiju finansiranje kao bilo koja kompanija, tim ili institut iz EU.

- To je ogromna šansa za nas, jer mislim da naši talenti, znanje i ljudi ne da ne zaostaju u odnosu na članice EU, već smo među najboljima - rekla je Brnabićeva.

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuel Žiofre čestitao je Srbiji na pristupanju fondu "Digitalna Evropa" i ocijenio da je to dodatna prilika za razvoj i veliki potencijal Srbije u toj oblasti.

Kroz program "Digitalna Evropa" srpske kompanije, univerzitetska zajednica i pojedinci moći će da konkurišu sa svojim projektima i pristupe fondu od 7,5 milijardi evra.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм