Direktor Poreske uprave u Sloveniji

Bržom razmjenom informacija protiv poreskih utaja i prevara

  • Izvor: ATV
  • 20.10.2023. 15:19

Direktor Poreske uprave Republike Srpske, Goran Maričić, boravio je danas sa svojim saradnicima u radnoj posjeti Finansijskoj upravi Slovenije, gdje se sastao sa direktorom te institucije Peterom Grumom, sa kojim je dogovorena još snažnija zajednička borba protiv poreskih utaja i prevara.

Ovaj radni sastanak je samo nastavak dobre i kontinuirane saradnje ove dvije poreske uprave, a čelni ljudi  dvije institucije su danas razgovarali o brojnim temama među kojima su svakako dalje unapređenje razmjene informacija između dvije uprave i zajedničke poreske kontrole, sa ciljem suzbijanja i razotkrivanja pokušaja poreskih prevara i utaja, te realizacija ranije dogovorenih projekata u budućnosti.

Kako je dogovoreno na ovom sastanku, radiće se na ubrzavanju i pojednostavljivanju administrativnih procedura, kako bi kako bi građani Slovenije, odnosno Republike Srpske mogli jednostavnije ostvariti svoja prava u tom smislu. Takođe, na sastanku je naglašeno i da je brza i pravovremena razmjena informacija između ove dvije institucije, ključ za borbu protiv utaje poreza i prevara, te je, između ostalog, precizirana i sveobuhvatnija razmjena informacija o imovini i kompanijama građana Slovenije u Republici Srpskoj i obrnuto. 

S tim u vezi, Maričić i Grum su razgovarali i o zajedničkim aktivnostima kada su u pitanju poreske kontrole, koje bi se u nekim slučajevima vršile istovremeno u obe zemlje kod istog poreskog obveznika koji je predmet kontrole, obzirom na sve veći broj građana Slovenije u Srpskoj i obrnuto, te je data podrška ovoj mogućnosti još konkretnije saradnje. 

Pratite nas i putem Vibera