Pomoćnik resornog ministra

Bursać za ATV: Mljekarski sektor stabilan, ne bi trebalo doći do povećanja cijene

  • Izvor: ATV
  • 10.11.2023. 08:58

Goran Bursać, pomoćnik resornog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, rekao je za ATV jutro da je resorno ministartsvo opredijeljeno da pomogne mljekarima te da je ovaj sektor stabilan.

On je podsjetio da je juče održan sastanak sa predstavnicima Udruženja mljekara te da su razgovarali na koji način da pomognu taj sektor, da ga osnaže da bude što stabilniji . 

„Došli smo do nekih zaključaka koji još nisu konačani, još je rano da govorimo o pravilnicima za sljedeću godinu. Ministarstvo je sigurno opredijeljeno  da pomogne i mljekarima, kako budemo imali novca da podižemo subvencije i podsticaje za podršku ostalim sektorima, tako ćemo pomoći i mljekarima. Mi smo ove godine dodatno odvojili 10 miliona KM koje ćemo isplatiti mljekarskom sektoru po muznom grlu, uz 25 feninga premije po litru proizvedenog mlijeka“, izjavio je Bursać za ATV jutro.

Glavni problem je rast cijena proizvodnje, cijene njihovih imputa koji učestvuju u proizvodnji su rasle, a Ministarstvo je pokušalo sa navedenih dodatnih 10 miliona da to sanira. Međutim, dodaje Bursać, rasla je i otkupna cijena njihovog mlijeka koja je značajno veća u Srpskoj nego u FBiH i od mnogih zemalja Еvropske unije.

„Ovaj sektor je zaista stabilan, proizvodnja raste. U prvih osam mjeseci ove godine imamo preko 3,5 miliona litara više proizvedenog mlijeka, što nam daje signal da je ovaj sektor stabilan i da ga moramo držati stabilnim, jer mlijeko je strateški proizvod u Republici Srpskoj“, naveo je Bursać.

On je rekao da ima dovoljno mlijeka u Republici Srpskoj, a nešto se i izveze te da nema problema u proizvodnji.

„Juče su na sastanku sa Udruženjem mljekara bili i predstavnici mljekarskih kompanija iz Republike Srpske kao i prerađivači mlijeka, i oni su izrazili zadovoljstvo saradnjom sa mljekarima, sa dovoljnom količinom sirovine i predviđaju da u idućoj godini ne bi trebalo biti poremećaja ni u cijenama otkupa, ni podizanja cijene mliječnih proizvoda  u marketima“, izjavio je Bursać.

Rekao je da u Srpskoj imamo dobro i kvalitetno mlijeko, zahvaljujući čistim i zdravim planinama, i sigurno smo u vrhu Еvropske unije u tom segemntu. Što se tiče mehanizacije i opreme, Bursać je rekao da je u proteklih pet godina mnogo uloženo u obnovu mehanizacije i kapitalne investicije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?