Помоћник ресорног министра

Бурсаћ за АТВ: Мљекарски сектор стабилан, не би требало доћи до повећања цијене

  • Извор: АТВ
  • 10.11.2023. 08:58

Горан Бурсаћ, помоћник ресорног министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, рекао је за АТВ јутро да је ресорно министартсво опредијељено да помогне мљекарима те да је овај сектор стабилан.

Он је подсјетио да је jуче одржан састанак са представницима Удружења мљекара те да су разговарали на који начин да помогну тај сектор, да га оснаже да буде што стабилнији . 

„Дошли смо до неких закључака који још нису коначани, још је рано да говоримо о правилницима за сљедећу годину. Министарство је сигурно опредијељено  да помогне и мљекарима, како будемо имали новца да подижемо субвенције и подстицаје за подршку осталим секторима, тако ћемо помоћи и мљекарима. Ми смо ове године додатно одвојили 10 милиона КМ које ћемо исплатити мљекарском сектору по музном грлу, уз 25 фенинга премије по литру произведеног млијека“, изјавио је Бурсаћ за АТВ јутро.

Главни проблем је раст цијена производње, цијене њихових импута који учествују у производњи су расле, а Министарство је покушалo са наведених додатних 10 милиона да то санира. Међутим, додаје Бурсаћ, расла је и откупна цијена њиховог млијека која је значајно већа у Српској него у ФБиХ и од многих земаља Европске уније.

„Овај сектор је заиста стабилан, производња расте. У првих осам мјесеци ове године имамо преко 3,5 милиона литара више произведеног млијека, што нам даје сигнал да је овај сектор стабилан и да га морамо држати стабилним, јер млијеко је стратешки производ у Републици Српској“, навео је Бурсаћ.

Он је рекао да има довољно млијека у Републици Српској, а нешто се и извезе те да нема проблема у производњи.

„Јуче су на састанку са Удружењем мљекара били и представници мљекарских компанија из Републике Српске као и прерађивачи млијека, и они су изразили задовољство сарадњом са мљекарима, са довољном количином сировине и предвиђају да у идућој години не би требало бити поремећаја ни у цијенама откупа, ни подизања цијене млијечних производа  у маркетима“, изјавио је Бурсаћ.

Рекао је да у Српској имамо добро и квалитетно млијеко, захваљујући чистим и здравим планинама, и сигурно смо у врху Европске уније у том сегемнту. Што се тиче механизације и опреме, Бурсаћ је рекао да је у протеклих пет година много уложено у обнову механизације и капиталне инвестиције.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.