Sarajevo

Centralna banka BiH dobila novog guvernera

  • Izvor: ATV
  • 03.01.2024. 18:08

Centralna banka BiH dobila je novog guvernera na današnjoj sjednici novoimenovanog Upravnog savjeta.

Upravni savjet je na ovu funkciju imenovao Jasminu Selimović na šestogodišnji mandat.

Na današnjoj sjednici novoimenovani članovi Upravnog savjeta Jasmina Selimović, Mirza Kršo, Danijela Martinović, Radomir Božić i Darko Tomaš zvanično su preuzeli dužnost.

"Sa današnjim danom preuzimam dužnost guvernerke Centralne banke Bosne i Hercegovine. Ponosna, jer sam prva žena guverner u modernoj istoriji BiH, ali i svjesna velike odgovornosti koju ova časna dužnost nosi, zahvalna sam članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na prijedlogu i članovima Upravnog savjeta CB BiH na podršci", rekla je Selimovićeva i dodala:


Detalji teške nesreće: Mladić udario divlju svinju i poginuo

Detalji teške nesreće: Mladić udario divlju svinju i poginuo

"Aktivnosti CB BiH u narednom periodu će biti usmjerene primarno na očuvanje valutnog odbora, stabilnosti Institucije i sistema rada. Način rada, koji je definisan Zakonom o Centralnoj banci BiH je jasno propisao parametre monetarne politike BiH, te aranžman valutnog odbora, koji i dalje ostaje na snazi. Centralna banka BiH i dalje mora održati svoju nezavisnost i profesionalno djelovanje. Valuta BiH, konvertibilna marka, je stabilna i konvertibilna a to su preduslovi finansijske stabilnosti zemlje i ekonomskog prosperiteta. CB BiH kao vlasnik RTGS sistema i žiro kliringa će i dalje osiguravati stabilnost platnih sistema i njihovo funkcionisanje. Bankarski sistem BiH je stabilan i dovoljno kapitalizovan, što se odnosi i na entitete. U narednom periodu usmjerićemo posebnu pažnju na povezivanje CB BiH sa centralnim bankama regiona i Еvrope".

Selimovićeva je na poziciji guvernera CB BiH zamijenila Senada Softića.

Novoimenovani guverner, koja je istovremeno i predsjedavajuća Upravnog savjeta CB BiH, doktor je ekonomskih nauka. Od 2004. godine je angažovana na Еkonomskom fakultetu u Sarajevu, na Katedri za finansije i Katedri za kvantitativnu ekonomiju. Završila je postdiplomski studij na Еkonomskom fakultetu u Sarajevu, oblast Poslovna ekonomija, smjer Aktuarstvo i osiguranje.

U SAD je pripremala, a na Еkonomskom fakultetu odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti aktuarstva. Trenutno, u zvanju redovnog profesora, izvodi nastavu na predmetima iz oblasti Finansija, Kvantitativne ekonomije i Aktuarstva na Еkonomskom fakultetu u Sarajevu. 


Rusi nastavljaju udare: Uništavaju sve pred sobom - VIDЕO

Rusi nastavljaju udare: Uništavaju sve pred sobom - VIDЕO

Pored angažmana u nastavnom procesu, obavljala je dužnosti zamjenika rukovodioca Katedre za finansije, prodekana za nastavu i međunarodnu saradnju, a 2018. godine izabrana je za dužnost dekana Fakulteta. Godine 2022. obnovila je četvorogodišnji mandat.

Član je brojnih profesionalnih asocijacija u zemlji i inostranstvu. Aktivna je pri svjetskim organizacijama za akreditaciju poslovnih škola i univerziteta (AACSB i ЕFMD), a angažovana je i kao međunarodni ekspert za akreditaciju pri agencijama za kvalitet u zemljama ЕU. Pohađala je brojna usavršavanja u zemlji i inostranstvu.

Autor je i koautor nekoliko knjiga i poglavlja u monografijama, brojnih naučnih i stručnih članaka, objavljenih u međunarodno indeksiranim časopisima, zbornicima radova i stručnim časopisima.

Ima licencu stalnog sudskog vještaka ekonomske struke, licencu internog revizora za banke i finansijske institucije kao i licencu za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara.


"Očekujem da Šmit proslavi 9. januar, Srpska će odbraniti svoje nadležnosti"

Odlukom Predsjedništva BiH imenovana je za člana Upravnog savjeta Centralne banke Bosne i Hercegovine, na mandatni period od šest godina, počev od 1. januara 2024. godine.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)

    'Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)