Сарајево

Централна банка БиХ добила новог гувернера

  • Извор: АТВ
  • 03.01.2024. 18:08

Централна банка БиХ добила је новог гувернера на данашњој сједници новоименованог Управног савјета.

Управни савјет је на ову функцију именовао Јасмину Селимовић на шестогодишњи мандат.

На данашњој сједници новоименовани чланови Управног савјета Јасмина Селимовић, Мирза Кршо, Данијела Мартиновић, Радомир Божић и Дарко Томаш званично су преузели дужност.

"Са данашњим даном преузимам дужност гувернерке Централне банке Босне и Херцеговине. Поносна, јер сам прва жена гувернер у модерној историји БиХ, али и свјесна велике одговорности коју ова часна дужност носи, захвална сам члановима Предсједништва Босне и Херцеговине на приједлогу и члановима Управног савјета ЦБ БиХ на подршци", рекла је Селимовићева и додала:


Детаљи тешке несреће: Младић ударио дивљу свињу и погинуо

Детаљи тешке несреће: Младић ударио дивљу свињу и погинуо

"Активности ЦБ БиХ у наредном периоду ће бити усмјерене примарно на очување валутног одбора, стабилности Институције и система рада. Начин рада, који је дефинисан Законом о Централној банци БиХ је јасно прописао параметре монетарне политике БиХ, те аранжман валутног одбора, који и даље остаје на снази. Централна банка БиХ и даље мора одржати своју независност и професионално дјеловање. Валута БиХ, конвертибилна марка, је стабилна и конвертибилна а то су предуслови финансијске стабилности земље и економског просперитета. ЦБ БиХ као власник РТГС система и жиро клиринга ће и даље осигуравати стабилност платних система и њихово функционисање. Банкарски систем БиХ је стабилан и довољно капитализован, што се односи и на ентитете. У наредном периоду усмјерићемо посебну пажњу на повезивање ЦБ БиХ са централним банкама региона и Европе".

Селимовићева је на позицији гувернера ЦБ БиХ замијенила Сенада Софтића.

Новоименовани гувернер, која је истовремено и предсједавајућа Управног савјета ЦБ БиХ, доктор је економских наука. Од 2004. године је ангажована на Економском факултету у Сарајеву, на Катедри за финансије и Катедри за квантитативну економију. Завршила је постдипломски студиј на Економском факултету у Сарајеву, област Пословна економија, смјер Актуарство и осигурање.

У САД је припремала, а на Економском факултету одбранила докторску дисертацију из области актуарства. Тренутно, у звању редовног професора, изводи наставу на предметима из области Финансија, Квантитативне економије и Актуарства на Економском факултету у Сарајеву. 


Руси настављају ударе: Уништавају све пред собом - ВИДЕО

Руси настављају ударе: Уништавају све пред собом - ВИДЕО

Поред ангажмана у наставном процесу, обављала је дужности замјеника руководиоца Катедре за финансије, продекана за наставу и међународну сарадњу, а 2018. године изабрана је за дужност декана Факултета. Године 2022. обновила је четворогодишњи мандат.

Члан је бројних професионалних асоцијација у земљи и иностранству. Активна је при свјетским организацијама за акредитацију пословних школа и универзитета (ААЦСБ и ЕФМД), а ангажована је и као међународни експерт за акредитацију при агенцијама за квалитет у земљама ЕУ. Похађала је бројна усавршавања у земљи и иностранству.

Аутор је и коаутор неколико књига и поглавља у монографијама, бројних научних и стручних чланака, објављених у међународно индексираним часописима, зборницима радова и стручним часописима.

Има лиценцу сталног судског вјештака економске струке, лиценцу интерног ревизора за банке и финансијске институције као и лиценцу за обављање послова овлаштеног актуара.


"Очекујем да Шмит прослави 9. јануар, Српска ће одбранити своје надлежности"

Одлуком Предсједништва БиХ именована је за члана Управног савјета Централне банке Босне и Херцеговине, на мандатни период од шест година, почев од 1. јануара 2024. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм