Еkonomski portali

Cijene nafte u "galopu"

  • Izvor: SRNA
  • 02.10.2023. 14:54

Cijene nafte postupno se približavaju granici od 100 dolara za barel, navode ekonomski portali.

Na londonskom tržištu cijena barela sjevernomorske nafte "brent" prošle sedmice povećana je za 2,2 odsto i dostigla 95,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel nafte "VTI" poskupio na 90,97 dolara.

Kada se to preračuna na prethodnom tromjesečnom nivou, cijena barela na londonskom tržištu povećana je za 27, a na američkom za 29 odsto.

Saudijska Arabija i Rusija prethodno su odlučile da će do kraja ove godine smanjivati izvoz nafte za ukupno 1,3 barela dnevno, a o smanjenju proizvodnje dogovorile su se i ostale članice "OPЕK plus" formata, uprkos protivljenju SAD i G7.

Еvo kako će biti označeni proizvodi čija cijena će biti snižena

Еvo kako će biti označeni proizvodi čija cijena će biti snižena

Moskva, Rijad i druge članice OPЕK-a žele da zadrže povećane cijene s obzirom na pad potražnje za naftom uzrokovanim usporavanjem rasta najvećih svjetskih ekonomija - prije svega SAD i evrozone.

Još jedna odluka Rusije može dodatno da utiče na rast cijena nafte u svijetu.

Riječ je o odluci ruskog državnog vrha o privremenoj zabrani izvoza dizela zbog rasta cijene tog energenta i benzina u samoj Rusiji, što dovodi do rasta inflacije.

Kako ta mjera nije realizovana u očekivanom obimu, tj. nije dovela do željenog pada cijene pomenutih energenata za široke potrošače, ruska vlada najavila je uvođenje izvoznih kvota za dizel.

Novi logo i identitet ATV-a: Autentična. Tvrdoglava. Vjerna.

Novi logo i identitet ATV-a: Autentična. Tvrdoglava. Vjerna.

Nakon prvobitne najave uvođenja privremene zabrane izvoza ruskog dizela svjetska tržišta reagovala su samo manjim povećanjem cijena, smatrajući tu odluku - odlukom privremenog karaktera.

Međutim, niko sa sigurnošću ne može reći što će se dogoditi ukoliko ona potraje duže od očekivanog.

Еkonomski portali podsjećaju da su SAD i G7 pokušale da ograniče prodaju ruske nafte na 60 dolara po barelu, ali da odavno o tome više niko ne govori. 

MUP RS u nevjerici: Iza Markovića ostali supruga i sin

MUP RS u nevjerici: Iza Markovića ostali supruga i sin


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.