Економски портали

Цијене нафте у "галопу"

  • Извор: СРНА
  • 02.10.2023. 14:54

Цијене нафте поступно се приближавају граници од 100 долара за барел, наводе економски портали.

На лондонском тржишту цијена барела сјеверноморске нафте "брент" прошле седмице повећана је за 2,2 одсто и достигла 95,30 долара, док је на америчком тржишту барел нафте "ВТИ" поскупио на 90,97 долара.

Када се то прерачуна на претходном тромјесечном нивоу, цијена барела на лондонском тржишту повећана је за 27, а на америчком за 29 одсто.

Саудијска Арабија и Русија претходно су одлучиле да ће до краја ове године смањивати извоз нафте за укупно 1,3 барела дневно, а о смањењу производње договориле су се и остале чланице "ОПЕК плус" формата, упркос противљењу САД и Г7.

Ево како ће бити означени производи чија цијена ће бити снижена

Ево како ће бити означени производи чија цијена ће бити снижена

Москва, Ријад и друге чланице ОПЕК-а желе да задрже повећане цијене с обзиром на пад потражње за нафтом узрокованим успоравањем раста највећих свјетских економија - прије свега САД и еврозоне.

Још једна одлука Русије може додатно да утиче на раст цијена нафте у свијету.

Ријеч је о одлуци руског државног врха о привременој забрани извоза дизела због раста цијене тог енергента и бензина у самој Русији, што доводи до раста инфлације.

Како та мјера није реализована у очекиваном обиму, тј. није довела до жељеног пада цијене поменутих енергената за широке потрошаче, руска влада најавила је увођење извозних квота за дизел.

Нови лого и идентитет АТВ-а: Аутентична. Тврдоглава. Вјерна.

Нови лого и идентитет АТВ-а: Аутентична. Тврдоглава. Вјерна.

Након првобитне најаве увођења привремене забране извоза руског дизела свјетска тржишта реаговала су само мањим повећањем цијена, сматрајући ту одлуку - одлуком привременог карактера.

Међутим, нико са сигурношћу не може рећи што ће се догодити уколико она потраје дуже од очекиваног.

Економски портали подсјећају да су САД и Г7 покушале да ограниче продају руске нафте на 60 долара по барелу, али да одавно о томе више нико не говори. 

МУП РС у невјерици: Иза Марковића остали супруга и син

МУП РС у невјерици: Иза Марковића остали супруга и син


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)