Riječ struke

Da li će doći do povećanja cijena nekretnina u 2024.?

  • Izvor: ATV
  • 12.01.2024. 08:46

Cijene stanova stagniraju, prodaja raste, tako smatra struka. Dragan Milanović vlasnik Remaksa

Gostujući u ATV jutru, vlasnik Agencije za nekretnine Remaks, Dragan Milanović, kaže da je prethodna godina bila dosta stabilna, kada su u pitanju cijene stanova.

- Stanje na tržištu nekretnina u prethodnoj godini, bila je dosta stabilna. Međutim, godina prije nje, odnosno 2022., bila je dosta turbulentna. U 2022. godini bilo je značajnog rasta cijena, kako u novoj, tako i staroj gradnji. Tako da, prošla godina, nije bila tako turbulentna kao godina prije nje. Kada je u pitanju minula godina, nivo cijena nije rastao. Smatram da je građevinarstvo motor privrede. Zbog toga, u pet do šest gradova u Srpskoj, velika je potražnja za stanovima. Recimo, to su gradovi poput Banjaluke, Trebinja, Doboja, Prijedora, Istočnog Sarajeva i Bijeljine - istakao je Milanović.

Milanović se osvrnuo i na tekuću godinu.

On smatra da cijene nekretnina u 2024. neće rasti.

- To zavisi od mnogo inputa. Međutim, ako bi stanje bilo na sadašnjem nivou, odnosno, bez značajnih turbulencija na svjetskom i domaćem tržištu, ne bi trebalo doći do povećanja. Odnos ponude i potražnje diktira cijenu. Dva su faktora. Ulazni, dakle troškovi u građevinarstvu, cijene građevinskog materijala kao i cijene radne snage, to je jedan faktor, a drugi je prirodni, odnosno tržišni. Moje mišljenje je da u 2024. godini neće biti puno promijena u odnosu na 2023. Smatram da cijene neće skakati, ali isto tako mislim i da neće doći do pada cijena - naglašava Milanović.

Stara gradnja prodaje se i do 3.000 KM, dok nova dostiže i cifru od 5.000 po kvadratu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.