Mjere za smanjenje potrošnje energije

ЕU uvodi nova pravila za zgrade: Promjene su ogromne

  • Izvor: Agencije
  • 12.03.2024. 19:41

Еvroparlamentarci su u utorak usvojili mjere za smanjenje potrošnje energije i emisija gasova staklene bašte iz sektora zgrada, prethodno dogovorene sa Savjetom, saopštio je Еvropski parlament.

Predloženom revizijom Direktive o energetskim svojstvima zgrada žele se do 2030. znatno smanjiti emisije efekta gasova staklene bašte i potrošnja energije u sektoru zgrada u ЕU kako bi on do 2050. postao klimatski neutralan. Drugi ciljevi su obnova energetski najneučinkovitijih zgrada i poboljšanje razmjene informacija o energetskim svojstvima.

Zgrade kojima se koriste javne ustanove ili koje su u njihovom vlasništvu trebale bi biti s nultim emisijama do 2028. godine, a od 2030. to bi se trebalo primijeniti na sve nove zgrade. Države članice moći će uzeti u obzir potencijal globalnog zagrijavanja tokom životnog ciklusa zgrada, što obuhvata proizvodnju i odlaganje građevinskih proizvoda korištenih za njihovu izgradnju.

Rok za stambene zgrade

Kad je riječ o stambenim zgradama, države članice moraće uvesti mjere kojima će osigurati da se do 2030. u najmanje 16% zgrada smanji prosječna upotreba primarne energije, a da do 2035. to bude ostvareno u najmanje 20-22% zgrada.

U skladu s novom direktivom i minimalnim zahtjevima u pogledu energetskih svojstava, države članice Еvropske unije moraće do 2030. obnoviti 16% energetski najneučinkovitijih zgrada, a 26% njih do 2033.

Ako je to tehnički i privredno moguće, države članice trebale bi do 2030. postepeno uvesti solarne uređaje u javne i nestambene zgrade, zavisno od njihove veličine, te u sve nove stambene zgrade.

Postepeno ukidanje kotlova na fosilna goriva

Države članice moraju donijeti mjere za dekarbonizaciju sistema za grijanje i za postepeno ukidanje kotlova na fosilna goriva u sistemima za grijanje i hlađenje kako bi se oni do 2040. potpuno ukinuli. Od 2025. godine biće zabranjeno subvencionisanje samostalnih kotlova na fosilna goriva. Međutim, finansijski podsticaji i dalje će biti mogući za hibridne sisteme grijanja, poput onih koji kombinuju kotao sa solarnim termalnim uređajem ili dizalicom topline.

Iz ovih odluka moguće je izuzeti privredne objekte i arhitektonsku baštinu. Osim toga, države članice mogu izuzeti i zgrade zaštićene zbog njihove posebne arhitektonske ili istorijske vrijednosti, privremene zgrade te crkve i vjerske objekte.

Direktiva je na plenarnoj sjednici Еvropskog parlamenta u Strazburu donesena s 370 glasova za, 199 protiv i 46 suzdržanih. Kako bi direktiva stupila na snagu, treba je službeno odobriti i Savjet ministara, navodi se u saopštenju Parlamenta, prenosi Indeks.

Prema podacima Еvropske komisije, zgrade u Uniji uzrokuju 40% potrošnje energije i 36% emisija gasova staklene bašte. Komisija je 15. decembra 2021. donijela zakonodavni prijedlog za reviziju Direktive o energetskim svojstvima zgrada u okviru paketa "Spremni za 55%". Zahvaljujući novom Еvropskom zakonu o klimi iz jula 2021., ciljevi za 2030. i 2050. godinu postali su dio obavezujućeg evropskog zakonodavstva.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina