Teška situacija

Firmi iz Hercegovine prijeti stečaj - svi radnici dobili otkaz

  • Izvor: Agencije
  • 24.03.2024. 18:28

Firma iz Hercegovine Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji i prijeti joj stečaj, a svi zaposlenici su otpušteni i poslati na evidenciju Službe za zapošljavanje.

Na 14. redovnoj sjednici Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona predsjednik Vlade ZHK Predrag Čović opisao je situaciju u preduzeću Rudnici boskita d.o.o.

"Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg su blokirani od strane Poreske uprave FBiH radi poreskog duga koji iznosi oko 900.000 KM, a zbog obaveza koje su narasle na oko 3 miliona konvertibilnih maraka kompletan Nadzorni odbor je dao ostavku i svi radnici su otišli na evidenciju biroa za zapošljavanje", objasnio je Čović.


U bh. gradu sa svega 30.000 stanovnika za dva mjeseca potrošen 281 milion KM

U bh. gradu sa svega 30.000 stanovnika za dva mjeseca potrošen 281 milion KM

Čović je naglasio kako će Vlada imenovati nove članova Nadzornog odbora Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg.

"Vlada će preduzeti određene mjere, nadam se već na sljedećoj sjednici, imenovati novi Nadzorni odbor i vjerovatno imenovati novu Upravu koja će pokušati spasiti Rudnike boksita da ne odu u stečaj", rekao je Predrag Čović.

"Ako ne uspijemo to, ispoštovaće se zakonska obveza i Rudnici boksita d.o.o. će ići u stečaj što bi značilo da će stečajni upravnik preuzeti upravljanje nad rudnikom", objasio je Čović.

S ovakvim raspletom u preduzeću Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg bez posla je ostalo 37 osoba, izvijestio je "Vrisak.info".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program