Snažan udarac 

Francuzi pokrenuli kolektivnu tužbu protiv Gugla

  • 26.06.2019. 17:44

Vodeće francusko udruženje za zaštitu prava potrošača pokrenulo je kolektivnu tužbu protiv američkog tehnološkog giganta Gugla.

Kako se navodi, proces je pokrenut zbog kršenja pravila Evropske unije o zaštiti ličnih podataka iz 2018. godine.

U tužbi, udruženje "UFC Que Choisir" traži odštetu od po hiljadu evra za svakog od 200 Guglovih korisnika za koje je do sada utvrđeno da su pogođeni zbog Guglovog korišćenja njihovih ličnih podataka.

To je jedan od prvih slučajeva pokretanja sudskog postupka protiv tehnoloških giganata u vezi sa primjenom novih pravila EU, poznatih kao Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti ili GDPR, prenosi agencija AP.

Cilj tužbe je, kako je saopšteno, da se "okonča podmukla praksa eksploatacije ličnih podataka korisnika, naročito onih koji koriste uređaje sa operativnim sistemom Android sa Guglovim nalogom", prenosi "Dejli mejl".

U Guglu nisu željeli da daju komentar.

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)

    'Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada