Zagreb

Hrvati već krenuli u potragu za sezonskim radnicima

  • Izvor: Agencije
  • 03.02.2024. 19:02

Iako smo tek započeli s godinom i do sezone imamo još neko vrijeme, otvorite li ovih dana bilo koju hrvatsku stranicu na kojoj se nudi posao, prvo što ćete primijetiti su brojni oglasi u kojima poslodavci tragaju za sezonskim radnicima.

Kuvari, konobari, recepcioneri, čistačice, sezonsko kabinsko osoblje, radnici u skladištima, radnici u trgovinama – nema šta se ne traži.

Posljednjih nekoliko godina zbog problema manjka radne snage, poslodavcima koji traže sezonce sve je teže pronaći dobre radnike.

Oni iz Hrvatske su, trbuhom za kruhom, otišli u inostranstvo, a 'rupe' popunjavaju radnici iz BiH i Srbije, ali i iz dalekih zemalja kao što su Filipini, Nepal i slično.


Nema kraja drami u Teksasu - stigao konvoj

Nema kraja drami u Teksasu - stigao konvoj

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zanimanje u kojem se tražilo najviše sezonaca prošle godine bilo je konobar s udjelom od 14,3 odsto.

Na drugom mjestu je zanimanje prodavača, dok su treće najtraženije zanimanje bili kuvari. U top 5 nalaze se još sobarice i čistačice.

Tokom 2023. godine, zaposleno je 17.360 sezonaca, tj. 14,5% od ukupnog broja zaposlenih iz evidencije Zavoda na temelju radnog odnosa.

Smanjen trend

Brojni sezonci koji su bili zaposleni su strani radnici. Ali, koliko ih je tačno zaposleno prošle godine, ne znaju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, budući da je Ministarstvo unutrašnjih poslova nadležno tijelo koje vodi upravni postupak izdavanja dozvole za boravak i rad, piše "Net".

“U sklopu upravnog postupka, Hrvatski zavod za zapošljavanje izdaje mišljenje o tome ispunjava li poslodavac koji je predao zahtjev za dozvolu uslove propisane članom 99. Zakona o strancima”, dodali su.


Predsjednica Mađarske na Jahorini pokazala skijaške vještine

Predsjednica Mađarske na Jahorini pokazala skijaške vještine

Što se tiče trendova za ovu sezonu, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje rekli su da primjećuju u posljednje vrijeme trend nešto manjeg broja traženih sezonaca te je u 2023. godini traženo 21,6% manje sezonaca nego godinu ranije.

“Ovdje govorimo o statistikama domaćih sezonaca koje nadomještaju sve više strani radnici. Zavod sada, u zimskim mjesecima, intenzivira suradnju s poslodavcima iz djelatnosti turizma kako bi pomogao osigurati radnu snagu za sezonu. U tu svrhu su organizovani i Dani poslova koji spajaju poslodavce s nezaposlenim osobama, studentima i učenicima završnih razreda srednjih škola”, rekli su za "Danas.hr" iz HZZ-a.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?