Загреб

Хрвати већ кренули у потрагу за сезонским радницима

  • Извор: Агенције
  • 03.02.2024. 19:02

Иако смо тек започели с годином и до сезоне имамо још неко вријеме, отворите ли ових дана било коју хрватску страницу на којој се нуди посао, прво што ћете примијетити су бројни огласи у којима послодавци трагају за сезонским радницима.

Кувари, конобари, рецепционери, чистачице, сезонско кабинско особље, радници у складиштима, радници у трговинама – нема шта се не тражи.

Посљедњих неколико година због проблема мањка радне снаге, послодавцима који траже сезонце све је теже пронаћи добре раднике.

Они из Хрватске су, трбухом за крухом, отишли у иностранство, а 'рупе' попуњавају радници из БиХ и Србије, али и из далеких земаља као што су Филипини, Непал и слично.


Нема краја драми у Тексасу - стигао конвој

Нема краја драми у Тексасу - стигао конвој

Према подацима Хрватског завода за запошљавање, занимање у којем се тражило највише сезонаца прошле године било је конобар с удјелом од 14,3 одсто.

На другом мјесту је занимање продавача, док су треће најтраженије занимање били кувари. У топ 5 налазе се још собарице и чистачице.

Током 2023. године, запослено је 17.360 сезонаца, тј. 14,5% од укупног броја запослених из евиденције Завода на темељу радног односа.

Смањен тренд

Бројни сезонци који су били запослени су страни радници. Али, колико их је тачно запослено прошле године, не знају у Хрватском заводу за запошљавање, будући да је Министарство унутрашњих послова надлежно тијело које води управни поступак издавања дозволе за боравак и рад, пише "Нет".

“У склопу управног поступка, Хрватски завод за запошљавање издаје мишљење о томе испуњава ли послодавац који је предао захтјев за дозволу услове прописане чланом 99. Закона о странцима”, додали су.


Предсједница Мађарске на Јахорини показала скијашке вјештине

Предсједница Мађарске на Јахорини показала скијашке вјештине

Што се тиче трендова за ову сезону, из Хрватског завода за запошљавање рекли су да примјећују у посљедње вријеме тренд нешто мањег броја тражених сезонаца те је у 2023. години тражено 21,6% мање сезонаца него годину раније.

“Овдје говоримо о статистикама домаћих сезонаца које надомјештају све више страни радници. Завод сада, у зимским мјесецима, интензивира сурадњу с послодавцима из дјелатности туризма како би помогао осигурати радну снагу за сезону. У ту сврху су организовани и Дани послова који спајају послодавце с незапосленим особама, студентима и ученицима завршних разреда средњих школа”, рекли су за "Данас.хр" из ХЗЗ-а.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.