Vlasnik Agencije za posredovanje pri zapošljavanju

Kakvo je stanje na tržištu rada

  • Izvor: ATV
  • 16.11.2023. 09:55

Vlasnik Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "Spektar" Miroslav Vukajlović rekao je u našem ATV jutru da su trenutno na našem tržištu rada među najtražnijim proizvodni radnici, radnici za poslove na daljinu, dostavljači, zatim menadžeri, kv radnici te inženjeri.

Naše tržište rada, kaže Vukajlović, je dio globalnog tržišta već godinama, te da se svaka promjena bilo gdje odražava na zapošljavanje ili na pojavu viška radnika.

 U posljednje dešavaju se radikalne promjene koje, kako kaže Vukajlović, čine situaciju još nepreglednijom.

"Demografska kretanja utiču na tržište rada - pojavi se puno otvorenih radnih mejsta za koje poslodavci ne znaju kako da ih popune“, kaže on.

Vukajlović kaže da imamo i nove procese da te ja sve više stranih randika koji dolaze na naše tržište.

Takođe, kaže Vukajlović, jedan dio naših radnika koji su otišli u inostranstvo sada žele da se vrate.

Prema njegovim riječima, stanje na našem tržištu je dobro u odnosu na tradicionalno jaka tržišta na kojima se javlja problem manjka radnika.

Javljaju se i neki novi poslovi za koje trebaju nova znanja i vještine pa poslodavci ne znaju kako da riješe tu situaciju.

Kada je riječ odlazak naših radnika na strana tržišta, Vukajlović kaže da se često javljaju zablube o uslovima koji se nude na tim tržištima.

"Obično se zarada prikazuje u bruto iznosu a kada se izračuna neto plata onda je riječ o znatno manjem iznosu. Takođe, tamo je manjak stambenih prostora pa radnici nemaju ni komfor. Isto tako, javlja se i negativan tred odnosa prema stranim radnicima“, kaže on.

Vukajlović kaže da su sada više plaćeni KV radnici od onih sa diplomama zato što ih nema dovoljno.

"Tržište rada je živ proces. Najvažnija stvar za uspjeh na tržištu rada je samopouzdanje, oni koji imaju samopouzdanje se oticnu u svijet tražeći priliku na mjestima gdje će se dokazivati a gdje će poslodavac imati osjećaj da to nagradi. Sve više ljudi razmišlja o sebi i svojoj ulozi na tržištu rada“, rekao je on.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: