Власник Агенције за посредовање при запошљавању

Какво је стање на тржишту рада

  • Извор: АТВ
  • 16.11.2023. 09:55

Власник Агенције за посредовање при запошљавању "Спектар" Мирослав Вукајловић рекао је у нашем АТВ јутру да су тренутно на нашем тржишту рада међу најтражнијим производни радници, радници за послове на даљину, достављачи, затим менаџери, кв радници те инжењери.

Наше тржиште рада, каже Вукајловић, је дио глобалног тржишта већ годинама, те да се свака промјена било гдје одражава на запошљавање или на појаву вишка радника.

 У посљедње дешавају се радикалне промјене које, како каже Вукајловић, чине ситуацију још непрегледнијом.

"Демографска кретања утичу на тржиште рада - појави се пуно отворених радних мејста за које послодавци не знају како да их попуне“, каже он.

Вукајловић каже да имамо и нове процесе да те ја све више страних рандика који долазе на наше тржиште.

Такође, каже Вукајловић, један дио наших радника који су отишли у иностранство сада желе да се врате.

Према његовим ријечима, стање на нашем тржишту је добро у односу на традиционално јака тржишта на којима се јавља проблем мањка радника.

Јављају се и неки нови послови за које требају нова знања и вјештине па послодавци не знају како да ријеше ту ситуацију.

Када је ријеч одлазак наших радника на страна тржишта, Вукајловић каже да се често јављају заблубе о условима који се нуде на тим тржиштима.

"Обично се зарада приказује у бруто износу а када се израчуна нето плата онда је ријеч о знатно мањем износу. Такође, тамо је мањак стамбених простора па радници немају ни комфор. Исто тако, јавља се и негативан тред односа према страним радницима“, каже он.

Вукајловић каже да су сада више плаћени КВ радници од оних са дипломама зато што их нема довољно.

"Тржиште рада је жив процес. Најважнија ствар за успјех на тржишту рада је самопоуздање, они који имају самопоуздање се отицну у свијет тражећи прилику на мјестима гдје ће се доказивати а гдје ће послодавац имати осјећај да то награди. Све више људи размишља о себи и својој улози на тржишту рада“, рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.