Protest

Kamiondžije u Poljskoj blokiraju granične prelaze sa Ukrajinom

  • Izvor: ATV
  • 07.11.2023. 08:59

Kamiondžije iz Poljske blokirali su u ponedjeljak puteve do tri granična prelaza sa Ukrajinom, u znak protesta protiv, zbog kako oni navode, neaktivnosti vlade zbog gubitka posla stranim konkurentima tokom rata u Ukrajini.

Kamiondžije iz Ukrajine izuzeti su od traženja dozvole za prelazak poljske granice od početka ruske specijalne operacije u februaru 2022. godine, a firme iz Rusije i Bjelorusije osnivaju kompanije u toj zemlji, kažu poljske kamiondžije, a prenosi Rojters.

Njihovi zahtjevi uključuju ponovno uvođenje ograničenja na broj kamiona registrovanih u Ukrajini koji ulaze u Poljsku i zabranu transportnih kompanija sa kapitalom van Еvropske unije, između ostalog.

Rođendanski poklon

Rođendanski poklon "ubio" pomoćnika glavnog komandanta ukrajinske vojske

„Protestujemo zbog poremećaja u drumskom transportu poljskih prevoznika, uzrokovanih nekontrolisanim prilivom bjeloruskih, ruskih i ukrajinskih kompanija, onih sa istočnim kapitalom", rekao je Karol Rihlik, vlasnik transportne kompanije i jedna od članova udruženja kamiondžija koje je protestovalo kod prelaza Dorohusk.

Ministar za infrastrukturu Ukrajine Oleksandr Kubrakov potvrdio je da su poljske blokade na snazi i rekao da Kijev vjeruje da ta akcija „šteti interesima i ekonomijama obje zemlje“ i da ometa izvoz poljoprivrednih proizvoda.

„Istovremeno, spremni smo za konstruktivan dijalog koji će uzeti u obzir interese prevoznika obje zemlje“, napisao je Kubrakov na "Iksu".

Kamiondžije su uporedile svoju situaciju sa poljskim farmerima, koji su dobili ustupke od vlade nakon što su se žalili na poplavu jeftinog ukrajinskog uvoza žitarica.

Tramp odbio Zelenskog

Tramp odbio Zelenskog

Na tri blokirana granična prelaza u prosjeku dnevno prođe nekoliko stotina kamiona u svakom pravcu, pokazuju podaci poljske granične službe.

Demonstranti su rekli da propuštaju jedan kamion na sat, ali izuzimaju neke pošiljke iz blokade, uključujući opremu za ukrajinsku vojsku, humanitarnu pomoć, zapaljive supstance i transport stoke.

Prema podacima ukrajinskog ministarstva za infrastrukturu, u prosjeku 40.000 do 50.000 kamiona pređe granicu sa Poljskom mjesečno preko osam prelaza, duplo više nego prije rata.

U njemu se navodi da Ukrajina preko Poljske izvozi onoliko robe koliko i preko svih ostalih susjeda zajedno.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.