Протест

Камионџије у Пољској блокирају граничне прелазе са Украјином

  • Извор: АТВ
  • 07.11.2023. 08:59

Камионџије из Пољске блокирали су у понедјељак путеве до три гранична прелаза са Украјином, у знак протеста против, због како они наводе, неактивности владе због губитка посла страним конкурентима током рата у Украјини.

Камионџије из Украјине изузети су од тражења дозволе за прелазак пољске границе од почетка руске специјалне операције у фебруару 2022. године, а фирме из Русије и Бјелорусије оснивају компаније у тој земљи, кажу пољске камионџије, а преноси Ројтерс.

Њихови захтјеви укључују поновно увођење ограничења на број камиона регистрованих у Украјини који улазе у Пољску и забрану транспортних компанија са капиталом ван Европске уније, између осталог.

Рођендански поклон

Рођендански поклон "убио" помоћника главног команданта украјинске војске

„Протестујемо због поремећаја у друмском транспорту пољских превозника, узрокованих неконтролисаним приливом бјелоруских, руских и украјинских компанија, оних са источним капиталом", рекао је Карол Рихлик, власник транспортне компаније и једна од чланова удружења камионџија које је протестовало код прелаза Дорохуск.

Министар за инфраструктуру Украјине Олександр Кубраков потврдио је да су пољске блокаде на снази и рекао да Кијев вјерује да та акција „штети интересима и економијама обје земље“ и да омета извоз пољопривредних производа.

„Истовремено, спремни смо за конструктиван дијалог који ће узети у обзир интересе превозника обје земље“, написао је Кубраков на "Иксу".

Камионџије су упоредиле своју ситуацију са пољским фармерима, који су добили уступке од владе након што су се жалили на поплаву јефтиног украјинског увоза житарица.

Трамп одбио Зеленског

Трамп одбио Зеленског

На три блокирана гранична прелаза у просјеку дневно прође неколико стотина камиона у сваком правцу, показују подаци пољске граничне службе.

Демонстранти су рекли да пропуштају један камион на сат, али изузимају неке пошиљке из блокаде, укључујући опрему за украјинску војску, хуманитарну помоћ, запаљиве супстанце и транспорт стоке.

Према подацима украјинског министарства за инфраструктуру, у просјеку 40.000 до 50.000 камиона пређе границу са Пољском мјесечно преко осам прелаза, дупло више него прије рата.

У њему се наводи да Украјина преко Пољске извози онолико робе колико и преко свих осталих сусjеда заједно.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.