Trebinje

Konferencija o turizmu: Putna infrastruktura najveći problem

  • Izvor: ATV
  • 05.10.2023. 19:25

Turizam u regiji se oporavlja od posljedica pandemije, siva zona mora biti prošlost a putna infrastruktura je najveći problem, ovo su samo neki od zaključaka prve regionalne konferencije o turizmu „Ček in“.

Priča se o marketingu i brendiranju ali i o obrazovanju, najveći akcenat je na umrežavanju.

„Važnost umrežavanja destinacija koje imamo i u Republici Srpskoj i u FBIH, ali u zemljama regiona, nam garantuje dodatan broj turista, prvenstveno iz zemalja dalekog istoka, prekookeanskih zemalja. To će garantovati i veći priiv novca“, rekao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Potrebno je i više novca za turizam iz državnih budžeta, složni su predstavnici iz cijelog regiona. Osim novca, sekiraju ih i drugi problemi.

„Ono što treba da nas sekira jeste broj dana ostanka naših gostiju ovdje i nepovezanost infrastrukturom pa i uvezanost destinacija u kojima malo kaskamo“, rekla je Nasiha Pozder, ministar turizma u FBiH. 

„Poruka sa ove konferencije jeste da je nužno umrežavanje odnosno kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda i nastupi na trećim tržištima“, smatra Uroš Kandić, iz Ministarstva turizma Srbije. 

"Turizam ne poznaje granice, turizam  poznaje samo destinacije a destinacije se kreću dokle ljudi imaju povoda da putuju, pred nama je jedan put koji trebamo svi zajedno da koračamo“, istakao je Ljupče Janevski, direktor Agencije za turizam Sjeverna Makedonija.

Trebinjski gradonačelik kaže da gradu na jugu mnogo znači ovakva konferencija. Mirko Ćurić ističe da će neke od gorućih problema u turizmu riješiti novi Zakon. Ipak ima i onih problema koji još odavno čekaju rješenje.

„Ono što je činjenica i što na neki način predstavlja možda najveći problem, ali i cijeloj regiji, je putna infrastruktura, to je nešto što je ključno. Radimo na tome“, kazao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Statistika kaže da je ova godina turistički rekordna po broju posjeta u BiH, ta cifra se približila milionu. Konferencija „Ček in“ traje dva dana i okupila je oko 300 učesnika.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.